У Чехії вчителька піде під суд за поширення розпропаганди серед школярів

У Чехії місцева прокуратура передала до суду обвинувальний висновок на вчительку чеської мови Мартіну Беднаржову.

Жінка звинувачується за статтею «заперечення, схвалення чи виправдання геноциду». Саме так слідчі, а потім і прокурор, трактували вчинок педагога, здійснений у квітні 2022 року, коли під час уроку у восьмому класі вона виправдовувала вторгнення Росії до України та поширювала російську пропаганду.

Про це повідомляє “Це моя Україна” з посиланням на чеські ЗМІ.

У Чехії вже відбуваються судові засідання по цій справі. Обвинуваченій загрожує від шести місяців до трьох років ув’язнення.

Інцидент стався у початковій школі Na Dlouhém Lánu (Прага-6). Хтось із дітей таємно записав монолог вчительки та показав батькам. Потім запис дістався журналістів.

У своїй лекції Беднаржова, крім іншого, заперечувала, що Росія бомбардує Київ. За її словами, вона бачила фотографії міста, і воно зовсім не виглядає розбомбленим. Хтось із дітей спробував посперечатися з педагогом, заявивши, що бачив на «Чеському телебаченні» репортаж із Києва зі зруйнованими житловими будинками. На це вчителька відповіла, що «Чеському телебаченню» не можна вірити, оскільки ним володіють компанії, які контролює американський мільярдер Джордж Сорос.

Також ця вчителька розповідала, як банди українських націоналістів убивали росіян у Донецькій та Луганській областях лише за те, що вони – росіяни. Зокрема, спалювали живцем, здирали з людей шкіру, вбивали дітей. Також вона заявила, що Україна в рамках Мінських угод пообіцяла Росії у 2014 році, що ніколи не вступить до НАТО та відмовиться від ядерної зброї. Натомість Київ отримав від Кремля 900 млрд доларів. Проте українська влада розтратила ці гроші і порушила обіцянку – почала посилено просилася до НАТО та озброюватися, зокрема ядерною зброєю.

Як відреагували в Чехії на слова вчительки

Керівництво школи відреагувало на інцидент блискавично: одразу після публікації аудіозапису Беднаржову усунули від роботи, а за місяць звільнили.

«Я була шокована змістом запису. У голові не укладається, що така освічена людина могла прочитати дітям таку лекцію, повну ненависті та неправди», – розповіла директор школи Рената Рієглова.

Рішення про звільнення педагога підтримала влада міської частини Прага-6 та особисто міністр освіти Чехії Петро Газдик.

«Вчитель має шанувати факти, а не вести пропаганду, яка суперечить очевидним фактам. Так, кожен має право на думку, але не на брехню. Саме тому я ціную підхід директора школи, яка негайно усунула вчительку і вирішила її звільнити», – сказав міністр, додавши, що від початку війни його відомство розіслало у всі школи матеріал з інструкцією для педагогів, як говорити з учнями про війну.

Сама Беднаржова провину заперечує. За словами вчительки, вона розповідала дітям лише перевірені та задокументовані факти.

«Я вважаю своє “усунення від служби”, ініційоване одним із батьків і схвалене адміністрацією школи та владою Праги-6, причини якого мені невідомі і не були пояснені, тривожним зневажанням усіх демократичних принципів і свобод у цій країні та безпрецедентним обмеження слова та думки». , – написала педагог у своїй офіційній заяві щодо ситуації.

Вона спробувала в судовому порядку оскаржити своє звільнення, але у лютому суд став на бік шкільного керівництва.

«Згідно із законом про освіту, позивача серйозно порушила обов’язки педагогічного працівника своїми висловлюваннями перед неповнолітніми учнями на уроці чеської мови, оскільки зроблені нею заяви повністю несумісні з принципами та цілями освіти в Чеській Республіці. Тому суд вважає звільнення зі школи повністю обґрунтованим. Заяви позивачки під час уроку були цілком неправдивими», – йшлося у рішенні Окружного суду Праги-6.

Підписуйтесь на новини «Це моя Україна»  тепер і в Telegram.