За ціною чашки кави: 8 міст, де продають нерухомість за копійки — а ви і не в курсі

Якщо давно мріяли придбати житло, а фінанси співають романси, то обов’язково варто придивитися до нашої добірки.

Ціни на нерухомість зростають щороку, з цим важко посперечатися. Однак у світі є місця, де будинки віддають за смішні гроші чи навіть зовсім безкоштовно. Спойлер: і в Європі таке є. Розповімо про ці міста та країни докладніше. Раптом вас зацікавить.

Самбука, Італія

У містах та селах Італії, де є низька щільність населення, пропонують придбати нерухомість всього за один євро. Це робиться для того, щоб збільшити чисельність, а будинки, з яких з’їхали минулі мешканці, просто не пустували. (Читайте також, Чому не можна купувати дитині квартиру — причини, які вас здивують).

Варто розуміти, що будинки в Самбуці не першої свіжості. Тому уряд зобов’язує нових власників відремонтувати будинок за три роки. Є навіть певна сума, яку мають витратити на реновацію люди, котрі купили нерухомість, — 15 тисяч євро.

Рубі, Франція

Рубе – маленьке місто на півночі країни, розташоване на кордоні з Бельгією. Місце економічно стабільне і з кожним роком продовжує розвиватися. Влада планує поступово заселити всі райони та надати місту гарного вигляду. Цього хочеться досягти і за рахунок залучення нових мешканців, які купуватимуть старі будинки за копійки, а потім самостійно упорядковувати їх.

Як і в Самбуці, будинок у Рубі коштуватиме лише один євро. Однак покупцеві потрібно зобов’язатися прожити в ньому щонайменше п’ять років і вкласти всі фінансові сили у ремонт, щоб отримати нерухомість за таку вартість.

квартири

Токіо, Японія

Населення Токіо — 13,96 мільйонів і, здавалося б, що будинків, які тут пустують, зовсім не повинно бути. Однак такі таки є. Їхня поява пов’язана з одним незвичайним забобоном: вважається, що якщо в будинку трапилося якесь лихо, то в ньому більше не можна жити. Природно, цього принципу слідують лише місцеві, які й кидають часом свою нерухомість напризволяще.

Іноземці ж у це не вірять. Багато хто з радістю мріє про те, щоб переїхати на постійне місце проживання до столиці Японії.

Окутама, Японія

Забобони про те, що потрібно кидати будинки, в яких сталося нещастя, існує не тільки в Токіо, а й по всій країні. Тому порожня нерухомість є і в селищі Окутама. Там гарна природа та тихе відокремлене містечко, яке приваблює туристів.

Влада помітила інтерес молодих людей до Окутами і запровадила спеціальну програму — заселятися в порожні будинки в селищі можуть лише люди не старші 43 років. У будинку також потрібно прожити щонайменше 22 роки, щоб він перейшов у власність остаточно.

нерухомість

Буффало, США

Влада міста розробила спеціальну програму — Urban Homestead Program. В рамках неї будинок також можна купити за ціною в 1 доллар. Вимоги практично ті самі: прожити у новій нерухомості потрібно щонайменше три роки, а також вкластися в її ремонт. Так влада міста Буффало робить місто красивим і не витрачає гроші на знесення будівель.

Детройт, США

У цьому місті народився репер Емінем, і тоді Детройт не користувався особливим попитом у новосельців. Тоді там лютували кримінал, банкрутство та безробіття.

Жителі давно перестали вірити в те, що місто можна зробити красивим та туристично привабливим. Тому влада стала віддавати старі будинки за невеликі гроші, але проблема в тому, що нікому, окрім безпритульних, ці будівлі виявилися непотрібними. Крім того, інші штати теж пропонують дешеві земельні ділянки — і економічний стан там значно кращий, ніж у Детройті.

нерухомість

Ліверпуль, Великобританія

Багато хто з їх колишніх власників покинули нерухомість ще в період безробіття в сімдесяті, вісімдесяті та дев’яності.

Влада не втрачає надію і все ж таки планує заселити околиці міста, продаючи будинки за ціною в один фунт стерлінг. Тим не менш, правила покупки суворі: це має бути перша угода з нерухомістю у вашому житті, вам також потрібно мати громадянство та зобов’язатися провести у будівлі ремонт згідно з вимогами міста.

нерухомість

Кандела, Італія

Іноді влада міста навіть платить людям за переїзд. Так, наприклад, роблять у місті Кандела. Уряд готовий заплатити тим, хто візьме тут житло, платять дві тисячі євро.

Навіщо це роблять? Щоб місто зовсім не спорожніло, хоча воно колись було процвітаюче, але потім перестало розвиватися і багато жителів його покинуло. Тільки уявіть: у 1990-ті тут мешкало 18 тисяч людей, а у 2019 році — 2,7 тисячі.

Щоб отримати гроші за переїзд, потрібно бути громадянином Італії та заробляти не менше семи з половиною тисяч євро на рік. Є й ще одна умова: якщо ви перебираєтеся до міста без сім’ї у гордій самоті, то вам заплатять замість 2000 євро лише 800.