Весна-красна: як полегшити життя при сезонній алергії

У той час як одні радісно підставляють обличчя першим сонячним променям, інші змушені не розлучатися з паперовими хустинками, краплями та таблетками: за статистикою, близько 15% людей страждає від полінозу (алергія на пилок рослин).

Нежить, кашель, чхання, свербіж і сльозовиділення… На жаль, ці неприємні явища супроводжують багатьох нас кожну весну. Реакція на подразник може бути різною: у когось це легка сверблячка, а у когось масштаби алергії досягають таких розмірів, що людині просто складно перебувати на вулиці. Однак в обох випадках це сильно заважає нормальному життю.

Мучачись симптомами алергічної реакції на пилок, ми намагаємося знайти вирішення проблеми самостійно, навіть не думаючи записатися на прийом до лікаря. Здавалося б, досить купити антигістамінний препарат — і справа у капелюсі: алергія пройшла, і ми знову можемо без побоювання виходити надвір. Якби все було так легко…! Медики до такого підходу налаштовані скептично та запевняють, що лише кваліфікований фахівець допоможе вам полегшити стан, підібравши індивідуальне лікування.

«Не може бути, щоб не було універсальних рекомендацій щодо такої поширеної проблеми!» – скажете ви. І будете праві лише частково. (Читайте також, Як застосовувати відвар ромашки для немовлят).

Як підготувати організм до сезону цвітіння, щоб сезонна алергія не почалася різко?

До сезону цвітіння можна підготувати організм лише одним способом – проведенням спеціального виду лікування. Для цього використовується специфічна імунотерапія – лікування тим алергеном, який спричиняє реакцію. Для цього в організм у кілька прийомів вводиться алерген: щоразу з вищим дозуванням. Поступово організм вибудовує імунологічний захист і перестає реагувати на подразник або дуже слабо реагує. Таким чином, людина практично позбавляється проблеми, і її життя виходить на абсолютно новий якісний рівень.

сезонній алергії
Є кілька способів введення алергену: ін’єкційний метод (підшкірно), перорально (бризкати під язик) або приймати у таблетованій формі

За який час до початку сезону світіння починати приймати ліки?

Починати наперед приймати ліки не треба. Немає жодного сенсу використовувати антигістамінні препарати, які блокують гістаміновий рецептор, до того, як він почав реагувати на алерген. Можна провести аналогію з травматологією: ви не поїдете накладати гіпс до перелому. (Читайте також, Що робити якщо свербить все тіло: причини і способи усунення сверблячки).

Коли настає напад, що одразу треба зробити?

Коли йдеться про напад, лікарі насамперед мають на увазі бронхіальну астму. Приступ, так званий бронхоспазм (утруднення дихання, чхання, кашель тощо), характерний для конкретного захворювання.

А якщо говорити про алергічні реакції, якщо ми говоримо «приступ», маємо на увазі, як правило, реакції анафілактичного типу: розвиток набряку (набряк підшкірної клітковини та глибоких шарів шкіри (набряк Квінке) — набряки на обличчі, кінцівках, шиї та гомілках) , кропив’янка, подразнення слизової. Однак нападом це назвати не можна: це загострення (якщо це повторний прояв алергічної реакції) або дебют. У будь-якому випадку треба звертатися до лікаря, тому що за такої гострої раптової реакції людина, як правило, не знає, що треба робити.

Сезонній алергії
Універсальних рекомендацій бути не може: «сюрпризи» можуть статися всякі, особливо якщо алергену виявиться навколо людини дуже багато

Наприклад, якщо набряк починається після укусів перетинчастокрилих комах, пацієнт, як правило, про це чудово обізнаний. Він має шприц-тюбик з епініфрином і адреналіном: він повинен рятувати себе сам, тому що швидка просто не встигне приїхати, оскільки набряк розвивається буквально протягом кількох хвилин. У решті випадків потрібно звертатися до фахівця (медика): при сезонній алергії нічого самостійно робити не треба. Однак набряк Квінке теж може трапитися у випадку, якщо людина потрапила в епіцентр алергену (наприклад, поспала в копиці сіна, або якщо у неї алергія на злаки).

Але спочатку у будь-якому разі будуть респіраторні прояви (свербіж, прозорі виділення з носа, кашель) — це все має підштовхнути до звернення за кваліфікованою допомогою.

Якщо ж ми говоримо про рядові прояви сезонної алергії (чхання, свербіж, сльозотеча), то корисно вмитися холодною водою, щоб скоротити судини. Якщо під рукою є антигістамінний препарат другого покоління, його треба прийняти у подвійно-потрійному дозуванні (препарати першого покоління мають побічні ефекти).

Чи може сезонна алергія проявитися вперше раптово?

Безперечно, так: вперше сезонна алергія проявляється раптово, і при перших її ознаках нерідко приймається за вірусну інфекцію. Як правило, зустрівшись із проблемою вперше, рідко кому вдається «розпізнати ворога в обличчя»: тільки повторний прояв сезонної алергії наштовхує людину на думку про те, що це може бути алергічна реакція. Вперше симптоматика схожа на симптоми ГРВІ, і, якщо у пацієнта немає досвіду спостереження, немає сімейної історії, то він, звичайно, навряд чи прийде до правильного висновку.

Чи може сезонна алергія стати тригером іншої хвороби?

Ні. Тригер – це явище, що призводить до загострення якогось іншого захворювання, чого алергія зробити не може. Говорити про це можна лише в тому випадку, якщо ця хвороба хронічна та загострюється при кожній несприятливій дії. Тоді пилення якраз може бути тригером загострення хронічної патології (наприклад, колагенози, ревматити).

Чи може на тлі сезонної алергії виникнути інша (наприклад, алергія на котячу шерсть)?

Так, але може не виникнути, а проявитися, виявитися. Медики встановлюють її лише тоді, коли людина починає явно реагувати, скаржитися на якісь прояви та вказувати на їхні можливі причини. Завдання алерголога полягає в тому, щоб з’ясувати, чи реальні вони чи надумані. Якщо під час цвітіння людина контактувала з твариною, якої у неї в будинку немає, а потім відчув себе погано, то можна провести дослідження і сказати точно, чи реагує вона так на тварину, чи їй здалося.

Чи може виникнути сезонна алергія на тлі якоїсь хвороби?

Ні. Сезонна алергія виникає тоді, коли відбувається контакт із тим алергеном, який вважається характерним для цього сезону.

Що може погіршити симптоми алергії?

Алергія це не хвороба, тому слово «симптоми» говорити не можна. Симптоми бувають у якоїсь хвороби, наприклад, симптоми риніту, симптоми дерматиту, бронхіальної астми.

Що може їх погіршити? У принципі, нічого. Іноді в лікаря запитують, а чи не може, наприклад, вовняний одяг посилити ситуацію? Моя відповідь – ні, тому що якщо немає реакції на склад тканини (в даному випадку на шерсть), то це ніяк не може спровокувати, а тим більше погіршити алергічні прояви.

Сезонній алергії
Симптоми алергії – це не суворе визначення, і лікарі кажуть “симптоми алергічного захворювання”

Чи можуть заняття спортом полегшити симптоми?

Заняття спортом під час алергії лише посилює ситуацію. Так що якщо у вас є симптоми алергічної реакції, відкладіть тимчасово похід у зал.

А от якщо говорити про профілактичні заходи, то фітнес зміцнює здоров’я, зменшує ймовірність розвитку хвороб, у тому числі алергічних захворювань. Але не треба плутати фізкультуру з активними заняттями спортом, бо останнє це прагнення максимальних досягнень за рахунок свого здоров’я.

Чи пов’язані стрес та алергія?

Безумовно: надмірна стресорна дія сприяє посиленню симптомів алергії і часто супроводжують більш тяжкі форми її прояву.

Чи проходить алергія з віком?

Поняття «перерости алергію» у народі справді існує, але з погляду науки воно не має жодного обґрунтування. Змінюється лише тип гіперчутливості: наприклад, у дітей в основному чутливість до яєць, молока та злаків. Інгаляційна алергія проявляється не раніше, ніж у 2–3 роки (на пилок – після 3-річного віку).

Чим старша людина, тим більше видів гіперчутливості у неї може виникнути; чим довше цей процес протікає, тим важче з ним упоратися: треба вчасно приймати рішення про лікування.

У старшому віці (навіть похилого віку) може з’явитися гостра реакція на продукти, наприклад молюски і рибу. Для цього потрібен збіг кількох обставин: схильності, повторної зустрічі з алергеном та збільшення кількості при повторних надходженнях.

Чи відрізняються симптоми у дітей та дорослих?

Ні, симптоми схожі. Це поширене питання, тому що до дітей, як правило, особлива увага: вони не можуть вирішувати самі за себе, за них це роблять дорослі. Звідси тривожність, безліч питань та необґрунтованих заворушень.

Що ще треба знати? Які рослини є найнебезпечнішими для алергіків?

Питання так ставити небажано: є перелік рослин, пилок яких може бути алергенним для деяких людей або ж вживання яких може викликати реакцію. Тобто медики не виділяють найнебезпечнішого з них.

Інша річ, що є рослини, на які найчастіше у людей буває алергія. Це бобові та горіхи – на них, як правило, реакція буває гострішою. Так що в принципі їх можна вважати потенційно небезпечними, проте говорити, що це найстрашніші продукти для алергіків, не можна.