На які дати у 2023 році припадає Трійця, та що не можна робити у цей день

Трійця є одним з найбільших християнських свят, яке не має чітко визначеної дати в  церковному календарі та святкується на 50-й день після Великодня. Внаслідок різниці між юліанським та григоріанським календарем, Трійця, як і всі християнські свята в Україні, відзначається у різні дати.

Так, у православних вірян та у греко-католиків Трійця припаде на 4 червня, а у християн західного обряду (католики, протестанти) – тижнем раніше, 28 травня.

Варто зазначити, що крім вищезгаданої назви, це свято також називають Зелені свята або П’ятидесятниця на честь сходження Святого Духа.

Свято починається з урочистих богослужінь – у ніч на Трійцю відправляється вечірня служба з молитвами про дарування Святого Духа. Церква згадує, як Святий Дух зійшов на апостолів. Цей день вважається днем народження Христової Церкви.

Які традиції існували на Трійцю

День перед Трійцею будинок традиційно прикрашають травами та зеленими гілками, тому в народі це свято називають “Зелені свята”. Зазвичай для прикраси будинку використовують любисток, чебрець, полин, лепеху та гілочки липи. Також у цей день відвідують родичів та друзів або ж приймають їх у себе. Накривається багатий стіл. Крім того, в давнину на Трійцю засилали сватів. Вважалося, що якщо побратися на Трійцю, а весілля зіграти на Покрову (14 жовтня) подружнє життя принесе щастя.

Трійця 2023: що не варто робити у цей день

В цей день не варто:

  • сваритися з близькими, вживати лайливі слова;
  • гніватися і злитися, бажати оточуючим зла;
  • зловтішатися;
  • вступати в інтимну близькість;
  • навмисно вчиняти гріхи.

Крім цих заборон варто більше часу проводити з близькими, молитися за спасіння душі, допомагати нужденним. Бажано позбавитися всіх образ, примиритися з тими, з ким були в сварці.

Прикмети на цей день
  • дощовий день – до хорошого врожаю грибів восени;
  • у це свято не варто грати весілля, інакше шлюб буде невдалим;
  • влаштовувати сватання на Трійцю – гарна прикмета. Майбутній шлюб буде міцним та щасливим;
  • п’ятидисятниця – вдала пора для пошуку скарбів. Цього дня земля здатна щедро обдарувати людину багатством.

Читайте також: Молитва до ліванського монаха св. Шарбеля, яка лікує різні хвороби.