Яке свято 16 травня 2023 року: що не варто робити у цей день

16 травня 2023 року, згідно церковного календаря, православні віряни і греко-католики вшановують пам’ять преподобного Теодозія Печерського – православного ченця XI століття, одного із засновників та ігумена Києво-Печерського монастиря.

Преподобний Теодозій Печерський (+ 1074 р.), який народився у Василеві (тепер Васильків) неподалік Києва, вважається засновником монастирської традиції на Русі.

З дитинства він не любив галасливих ігор та розваг, більше тяжіючи до відокремленого життя, а також любив ходити до храму та читати. У 14 років майбутній святий втратив отця, виховувати його стала лише мати, яку була дуже суворою. За прагнення подвижництва вона багато разів карала сина, але він твердо вирішив стати ченцем. Коли йому було 24 роки, преподобний таємно покинув дім і постригся з благословення преподобного Антонія Печерського у Києво-Печерському монастирі з ім’ям Теодозій.

Пізніше мати відшукала його і зі сльозами просила повернутися додому, але Теодозій сам переконав її залишитись у Києві та прийняти постриг в обителі святителя Миколая на Аскольдовій могилі.

У своїх подвижницьких працях святий Теодозій перевершив усіх, хто жив разом з ним у монастирі: носив воду, рубав дрова, мололив жито і відносив кожному ченцю борошно. У 1054 преподобний Теодозій був висвячений у сан ієромонаха, а в 1057 обраний ігуменом. Ставши настоятелем, він побудував нову церкву та келії, а також запровадив студійський гуртожильний статут, списаний за його дорученням у Константинополі. У той же час він продовжував нести найважчі чернечі послухи.

Помер святий Теодозій у 1074 році. Поховали його у викопаній ним же печері, в якій він усамітнювався під час посту. Мощі подвижника було знайдено 1091 року.

З творів преподобного Теодозія до нас дійшли шість повчань, два послання до Великого князя Ізяслава та молитва за всіх християн.

Що можна робити 16 травня 2023 року

16 травня починали варити борщ зі свіжої зелені – щавлю, кропиви, лободи, адже запасів квашеної капусти вже не було. Господині цього дня засівали городи, висаджували розсаду капусти.

Вважалося, як подружжя проведе 16 травня, так і весь рік пройде, тому намагалося прожити цей день у мирі та злагоді.

16 травня є вдалим днем для людей творчих – письменників, журналістів, художників, дизайнерів, музикантів тощо. Сьогодні їх можуть відвідати чудові ідеї.

Що не можна робити 16 травня 2023 року

  • Не можна купувати, дарувати та приймати в подарунок носові хустки, це до тяжкої хвороби;
  • Цього дня не можна проливати молоко – інакше в хаті почнуться негаразди;
  •  У цей день садити рослини повинні тільки жінки, чоловікам до грядок наближатися не можна – нехай вони займаються іншими справами;
  • Заборонено сумувати, впадати у відчай і тяжкі спогади. Якщо не послухатися цього, такий стан може тривати 40 днів;
  • Не можна займатися будівництвом будинку, а також ремонтувати будинок, якщо, звичайно, це не є терміновою та обов’язковою справою.

Прикмети на свято16 травня 2023 року

  • Черемха зацвіла – до похолодання;
  • Рясна роса – до врожаю огірків;
  • Ясний день – уродяться помідори;
  • Вранці немає роси – вдень очікується дощ;
  • Хмарні хмари погода зіпсується на кілька днів;
  • Черемха зацвіла раніше цього дня — літо буде спекотним, а осінь дуже теплою;
  • Гуси та качки часто піднімають крила і махають ними — до сильного вітру, бурі чи урагану;
  • Солов’ї розспівалися — весна виявиться родючою.