25 травня – велике свято Вознесіння Господнє: важливі молитви на цей день

Вознесіння Господнє – одне з дванадцяти найголовніших християнських свят. За традицією його відзначають на 40-й день після Великодня Христового. Оскільки у 2023 році Пасху відзначали 16 квітня, то Вознесіння Господнє припадає на 25 травня. Назва важливої події відображає суть свята: завершення земного служіння Ісуса Христа та його Вознесіння на Небо.

Повну назву цього свята, описаного в Євангелії і звучить воно так: Вознесіння Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа.

Згідно з Євангелією, Ісус Христос, що воскрес із мертвих, сорок днів перебував на землі. Весь цей час він розповідав учням та пастві про Царство Боже. Через сорок днів Христос покликав учнів у Віфанію – селище під Єрусалимом, у якому, згідно з Старим Завітом, колись жив святий Лазар із сестрами Марією та Марфою.

Благословивши учнів, він попросив їх не залишати Віфанію. Повідомивши, що за кілька днів їм доведеться побачити ще одне диво. А потім вознісся на небеса.

Два Ангели, що з’явилися після цього, розповіли апостолам, що їхній Учитель знову прийде на землю, і його можна буде побачити так само, як і під час Вознесіння на небеса.

Вознесіння Господнє наочно показало, що в Ісусі Христі є дві сутності. Одна з них – божественна, друга – людська. Спаситель вказав людям шлях до Царства Божого.

Молитва на Вознесіння Господнє

Боже, Твій Син сьогодні на очах апостолів вознісся на небо. Зроби, щоб ми, згідно з обітницею, удостоїлися Його присутності з нами на землі і до вічного життя з Ним у небі. Котрий з тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Боже, на віки віків. Амінь”

Друга молитва на Вознесіння Господнє

Всемогутній Боже, наповни нас святою радістю і ревною подякою, адже вознесіння Христа,  твого Сина, є нашим возвеличенням, і воно прикликає надію, що слава, якою оточена Голова, стане також участю Тіла. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

Всемогутній Боже, вчини, щоб ми, які сповідуємо сьогодні вознесіння на небеса Твого Єдинородного Сина, нашого Відкупителя, у своїх думках постійно перебували з Ним у небі. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Бог, на віки вічні.

Що не можна робити на Вознесіння Господнє

Вознесіння Господнє – радісне свято, де немає місця лайки та лихослів’я. У цей день категорично заборонено займатися плітками, з’ясуванням стосунків, сваритися з близькими людьми чи сусідами. Також забороняється:

  • Сумувати, вдаватися до зневіри, сумних спогадів;
  • Займатися прибиранням будинку, пранням, працювати на городі. Ці справи потрібно було завершити до свята;
  • Вінчатися. Щодо весіль, категоричної заборони немає. Але вінчання потрібно було перенести на інший час.

Зазначимо, що прикмети та повір’я – невід’ємна частина будь-якого свята. Вірити їм необов’язково. Але знати, чим жили наші предки, а чого боялися, мабуть, нікому не завадить.

Читайте також: Історична подія: ПЦУ переходить на новий календар. Різдво, Великдень, Покрова і Миколая переносяться