Як музика впливає на людину

Лише 7 нот і мільярди мелодій. Кожному до душі інший мотив, ритм. Ба більше, уподобання людини щодо музики змінюються залежно від настрою, самопочуття та повсякденних ситуацій. Що керує нами під час вибору мелодій, та чому одні віддають перевагу класиці, а інші слухають лише важкий рок, вивчають уже не одне століття. Але єдиної рекомендації, як правильно використовувати музичні композиції для покращення здоров’я та підвищення продуктивності праці досі немає. У кожного свій особливий рецепт.

Користь, яку відчуваємо щодня

Музика впливає на настрій. Буває, уже немає сил, відчуваєш повне виснаження та апатію. Але знайомий ритм, який провокує гарні спогади, здатен дивним чином додати наснаги закінчити почату справу. Саме тому так часто на вулицях міст можна побачити людей, які рухаються в ритм мелодій, що лунають із їхніх телефонів та плеєрів. Достатньо лише скласти плейлист, який надихає, вибрати якісні та з гарним звучанням навушники в Алло — і насолоджуватися життям на повну. Часто таке занурення в музичний світ допомагає побороти депресію та знайти натхнення до життя.

Як музика впливає на настрій:

  • допомагає впоратися зі стресом — в кожного для цього є свої мелодії, які «працюють»;
  • покращує фізичні показники — спортсмени зізналися, що з музичним супроводом вдається досягати вищих результатів;
  • позитивно впливає на робочий процес. За цих умов радять слухати мелодії без слів, якщо йдеться про складні завдання, і навпаки, вмикати текстові композиції, коли потрібно впоратися з монотонною справою.

Наскільки якісним буде вплив музики, також залежить від якості звучання. Якщо у вас класні навушники, що блокують сторонній шум та передають гармонію всіх гам і сонат, ви відчуєте беззаперечне задоволення. Тому рекомендуємо подбати про покупку таких аксесуарів в інтернет-магазині Алло. Щоб не витрачати ані хвилини на життя без улюблених ритмів.

Дослідження та цікаві висновки

У багатьох країнах світу навчання грі на музичних інструментах є обов’язковим у віці 5-15 років. Вважається, що такі систематичні заняття прямо впливають на рівень IQ та привчають дітей до дисципліни. За даними науковців медцентру «Ленц», правильно вибрана музика допомагає запам’ятовувати інформацію та підвищує концентрацію уваги на 30%.

Інші дослідження вказують, що класика покращує здібності до вирішення завдань на логіку. Пояснюють це тим, що кожен музтвір має непередбачуваний розвиток і може змінювати ритм кілька разів за своє звучання. Це змушує мозок прогнозувати наступні ноти й так тренує його на вирішення складних завдань.

Також є такий напрям у терапії як лікування музикою. Вважається, що звуки барабанів та арфи позитивно впливають на роботу серця, скрипка стимулює людину до добрих справ, а звучання фортепіано покращує гормональний фон. Напевне, у цьому й ховається секрет вибору мелодій різними людьми. Кожен знаходить ті композиції, які приносять користь саме йому. Це особлива магія світу музики, яку не потрібно порушувати чи намагатися пояснити.