МВС Чехії готує новий закон щодо перебування іноземців: що зміниться

МВС Чехії розробило новий закон про перебування іноземців. Він майже повністю грунтується на чинному документі від 1999 року та його подальших поновленнях, але містить кілька важливих змін.

Про це повідомляє газета Právo, передає “Це моя Україна“.

«Початковий закон досить старий і зазнав багатьох змін у зв’язку з європейським законодавством. Він став уже дуже незрозумілим», – розповіла виданню Павла Новотна, директор Департаменту з питань притулку та міграційної політики МВС ЧР.

Одним із головних нововведень стане обов’язкова реєстрація громадян Євросоюзу у разі їхнього перебування на території Чехії понад 90 днів, після чого ці дані вноситимуться до реєстру жителів. Сьогодні іноземцям із країн ЄС не потрібна жодна реєстрація.

«В останні роки стали очевидними серйозні недоліки старої системи, насамперед у зв’язку з пандемією ковіду. Багато громадян ЄС не були зареєстровані, і ми не знали, що вони тут. За нашими оцінками, у Чехії тоді перебували і не було враховано близько 200 тис. осіб, а це надто багато», – сказала Павла Новотна.

Директор OAMP пояснила, що незареєстровані жителі є проблемою насамперед для муніципальної влади, яка не може збирати з них різні обов’язкові внески та правильно планувати кількість місць у дитячих садках та інших соціальних установах.

Інше важливе нововведення – створення так званого інституту гаранта. Він об’єднає суб’єкти, які зможуть підтвердити мету перебування іноземця, наприклад, наукові установи чи роботодавці.

«Це не зовсім новинка. Наукові установи, виші та роботодавці вже знайомі з цим положенням закону. Суб’єкт гарантуватиме, що іноземець має мету перебування», – пояснила Новотна.

Гаранти, як і зараз, повинні виконувати певні зобов’язання, зокрема, інформувати міграційний департамент МВС про будь-які зміни, пов’язані з перебуванням іноземця. Водночас гаранти отримають право дізнаватись про результати розгляду заявки на надання іноземцю дозволу на перебування.

Зробити це можна буде за допомогою нової електронної системи, яку планують створити для цифровізації більшості бюрократичних процедур, пов’язаних із перебуванням мігрантів у Чехії. У ній усім заявникам на перебування та їх гарантам присвоюватимуться так звані «рахунки іноземців» (cizinecké účty).

«Вони зможуть надавати велику кількість документів у режимі онлайн, наприклад, договори. Натомість ми не плануємо закривати фізичні відділення департаменту, оскільки там видають посвідчення, знімають відбитки пальців та біометричні дані, а це неможливо оцифрувати», – пояснила голова департаменту.

Нова електронна система дозволить іноземцеві наочно побачити, які документи в рамках процедури він уже надав, а поручителі зможуть дізнатися, чи видано дозвіл на перебування. Крім того, вона повинна прискорити весь процес оформлення ВНЖ або ПМП – нормативні терміни розгляду заяв залишаться незмінними, але система дозволить суворіше дотримуватися їх або навіть розглядати прохання швидше, шляхом усунення ручного розшифрування основних даних про іноземця, запобігання помилкам при оформленні документів, скасування поштової пересилки запитів та кореспонденції між окремими держустановами та скорочення кількості візитів заявника до держустанов для збору запитуваних довідок та підтверджень.

Ще одним значущим нововведенням стане обмеження щодо інтересів іноземців уповноваженими особами за дорученням. Цей пункт стосується в основному компанії та приватних осіб, які поставили цю послугу на потік. Згідно з новим законом, регулярно (не разово) представляти інтереси іноземців у МВС зможуть лише адвокати, зареєстровані у відомстві гаранти, а також некомерційні організації, які пропонують безкоштовні юридичні послуги.

«Деякі фірми та приватні особи часто навмисно подають неповні комплекти документів, щоб потім отримати від нас вимогу донести довідки, що бракують. За кожен такий візит та дію вони потім отримують додаткові гроші з іноземців. Ми хочемо це припинити», – заявила Новотна.

«Сьогодні представляти інтереси іноземців може практично будь-хто, і ми бачимо, що представники іноді діють не на користь своїх клієнтів і вимагають невідповідну плату за свої послуги. Згідно з нововведенням, представлення інтересів буде дозволено лише адвокатам, так званим гарантам та представникам, які надають допомогу іноземцям безкоштовно та зареєстровані у списку міністерства», – додала Новотна.

На даний момент законопроект знаходиться на стадії коментування та внесення правок профільними відомствами. Якщо все піде гладко, МВС Чехії представить його уряду до кінця поточного року.

Читайте також: У Чехії любителі “руского міра” побили чоловіка, прийнявши його за українця: він виявився росіянином і від травм осліп