Окупанти вбили 16-річних Микиту та Тиграна: що відомо про молодих Героїв

Майже рік патріотичні підлітки піддавались переслідуванню з боку російських загарбників у місті Бердянську. Згодом хлопці героїчно загинули. Тигран Оганнісян та Микита Ханганов – 16-річні Герої, які заслуговують посмертних державних нагород та гідного вшанування.

Медійна правова ініціатива повідомила, що з 30 вересня 2022 року Тигран і Микита піддавалися переслідуванням з боку російських правоохоронних органів. Вночі 30 вересня Тиграна викрали з його будинку, де він живе з бабусею – хлопця жорстоко побили на її очах та просто забрали.

Тиграна ж тримали під “вартою” протягом 5 днів. Бабуся знайшла онука лише через кілька днів після зникнення, проте їм не дозволяли їм побачитися. Єдине – жінка могла приносити одяг, їжу та ліки для Тиграна.

Виявилось, “слідчі органи” жорстоко допитували підлітка із застосуванням побоїв та катування електричним струмом. Окупанти стверджували, що він нібито готував диверсію на “Мелітопольській залізниці”, щоб стримати постачання російських підрозділів. Таким чином воєнні злочинці намагались вибити з дитини “зізнання”.

Навіть у катівні підліток не здавався, а розповідав окупантам про історію України, якою так цікавився. Коли росіяни дізналися про те, що Тигран, захоплюється історією, то забрали й спалили усі його книги.

Після розголосу у медіа про зникнення підлітка, росіяни відпустили Тиграна, але за умови, що він щодня з’являтиметься до місцевих “правоохоронних органів”. Микиті Ханганову тоді вдалося уникнути арешту, але його також зобов’язали брати участь у так званих слідчих діях – допитах, слідчих експериментах тощо.

Батьки Тиграна весь цей час перебували в Німеччині й після цієї ситуації спробували повернутися в окупований Бердянськ, щоб забрати свою дитину. Проте вивезти юнака не вдалося: всю сім’ю заарештували у російському Таганрозі, а самому Тиграну заборонили виїжджати з Бердянська.

Медійна ініціатива за права людини тривалий час не надавала розголосу цим подіям. Вони сподівались, що це лиш частина залякування й окупанти не будуть реально судити дітей.

Спочатку юнаків хотіли посадити в тюрму на 20 років

Але 24 травня 2023 року підліткам висунули обвинувачення за статтею 281 кримінального кодексу Росії, що передбачає від 10 до 20 років ув’язнення.

Російський слідчий заявив, що на початку вересня 2022 року хлопці вступили у змову для надання підтримки ЗСУ. Ба більше, за його словами, обоє підлітків нібито пошкодили залізничні колії, аби не дозволити російським збройним силам отримати матеріальне забезпечення.

Європарламент та інші міжнародні інституції вимагали відпустити хлопців на контрольовану Україною територію – росіяни цинічно не виконали ці умови.

24 червня стало відомо, що хлопці загинули

24 червня гауляйтер Запорізької області Володимир Рогов заявив, що приблизно о 19-й годині “двоє бойовиків відкрили вогонь з автоматів”. За його словами, вони вбили поліцейського колаборанта та російського військового.

“У результаті злагоджених та оперативних дій правоохоронних органів терористів було блоковано та знищено. Нині відомо, що одним із них був раніше затримуваний за антиросійську діяльність Тигран Оганесян”, – заявив Рогов.

Того ж дня у мережу потрапило відео 16-річного Тиграна з автоматом у руках, у якому він заявив: “Все, це смерть, пацани. Прощавайте. Слава Україні”. Це востаннє, коли хлопець виходив на зв’язок, тож це відео вважають передсмертним.

Останнє відео Тиграна:

Наразі українські правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом вбивства дітей. Омбудсман Дмитро Лубінець наголосив, що вбивці дітей повинні бути засуджені та понести покарання.

Прощання з Микитою Хангановим та Тіграном Оганнісяном відбудеться в Бердянську в храмі Святого Миколая (Мелітопольське шосе, 56). 29 червня об 11 та 12 годині. Вічна пам’ять молодим Героям. 

Тигран
на фото Тигран Оганнісян та Микита Ханганов