Внаслідок обстрілу Краматорська, у лікарні померла львівська письменниця Вікторія Амеліна

Вікторія Амеліна отримала поранення під час російського удару по Краматорську.

Нещодавно, а саме 1 липня у лікарні Мечнікова, у Дніпрі померла львівська письменниця. Життя дівчини обірвалось через поранення, яке було несумісним з життям, внаслідок російського ракетного удару по Краматорську 27 червня 2023 року. Про це повідомив український ПЕН.

Зазначається, що 27 червня Амеліна, українська письменниця, членкиня Українського ПЕН та документаторка воєнних злочинів в організації Truth Hounds, знаходилась у м. Краматорськ разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників. Під час вечері в ресторані “Ria Lounge” у центрі міста, російські військові здійснили ракетний удар по цьому закладу громадського харчування, врезультаті чого Вікторія зазнала важких поранень. Медики та парамедики у Краматорську та Дніпрі робили все можливе, щоб урятувати життя письменниці, проте, на жаль, поранення було не сумісні ж життям.

Український ПЕН та Truth Hounds на основі проведених опитувань свідків трагедії заявили, що влучання окупантами у цивільний об’єкт в українському місті є черговим воєнним злочином росії. Аналіз руйнувань та показів свідків указує на те, що росіяни застосовували для удару високоточну ракету типу “Іскандер”. Вони достеменно знали, що вони стріляють у місце, де буде велике скупчення цивільних людей. Відомо про загибель 13 людей, близько 60-ти поранено.

Нагадуємо, внаслідок удару росіян по Краматорську загинули сестри Юлія та Анна.

Через повномасштабне вторгнення росії проти України Вікторія Амеліна стала не тільки письменницею. Із літа 2022-го вона приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds. Вікторія разом із командою працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Поховають Вікторію у рідному Львові.