Землетрус, 45-градусна спека та лісові пожежі: на Туреччину обрушилися природні катаклізми

Туреччина цими днями стала місцем зосередження природних катаклізмів. У другій декаді липня країну накрила нечувана спека, яку приніс африканський антициклон. Після цього в Бодрумі та Кемері почалися сильні лісові пожежі, а сьогодні вранці стався достатньо сильний землетрус.

Температура сягатиме +45 градусів

Сьогодні, 26 липня 2023 року у Туреччині метеорологи прогнозується річний температурний рекорд. Синоптики закликали громадян не виходити надвір з 11:00 до 16.00. У Стамбулі вдень очікується до +42 у тіні, на Егейському узбережжі – до +41, на курортах Анталії – до +45 градусів за Цельсієм.

Раніше ми також писали про те, яка погода очікує на українців в серпні.

Що відомо про пожежі

У кількох провінціях Туреччини вирують лісові пожежі: загоряння спостерігають у районах Каш, Кемер та провінції Анталія, а також у селі Саруханли провінції Мансіа та Дулкадіроглу провінції Кахраманмараш. Жителі готелів говорять про те, що ліси горять уже за кілька кілометрів від курортної зони. За даними ЗМІ, у кількох готелях виникли перебої з електрикою.

Гори Кемера заволокло димом від пожеж. Дим видно за кілька кілометрів від готелів, де відпочивають туристи. Раніше в Кемері з метою безпеки евакуювали пацієнтів державної лікарні та мешканців населених пунктів, розташованих поблизу лісових масивів, що горять.

спека і пожежі в Туреччині
фото пожежі в Туреччині

Пожежі продовжують гасити з використанням 10 літаків, 22 вертольотів, 62 наземних машин, близько 600 співробітників надзвичайних служб.

Землетрус в Туреччині

До того ж вчорашній ранок видався досить неспокійним для мешканців провінції Мерсін, а також у провінції Адана, яка постраждала від сильного землетрусу 6 лютого. О 08:44 за місцевим часом вони відчули підземні поштовхи, згодом сейсмологи розповіли, що стався землетрус магнітудою 5,5.

“Приблизно о 08:45 ранку я прокинулася від того, що трясло. Спросоння думала, що це було довго, але чоловік сказав, що секунд 10. Не порівняти, звісно, з лютим, проте було страшна” – розповідає місцева мешканка з Адани.

У Мерсіні хтось відчув підземні поштовхи і злякався, багато хто спостерігав за розгойдуванням люстр і чув деренчання посуду, а для когось тремтіння землі виявилося непомітним.