Пісний борщ на Святвечір: найкращий рецепт

Пісний борщ на Святвечір – це традиція більшості українських родин. Готували цю страву на наших землях з давна. Є багато різних рецептів цієї страви, адже в кожного етнографічного регіону є своє особливості. Але в загальному, є кілька традиційних рецептів, які стали дуже популярними по всій Україні. Про один з них ми розкажемо у цій статті.

Пісний борщ на Святвечір: рецепт

  • Час приготування: 2 години
  • Кількість порцій: 8

Інгредієнти для борщу:

Процес проготування пісного борщу на Святвечір:

  1. Гриби замочіть на ніч. Потім залийте їх чистою водою і варіть до готовності – орієнтовно 1 годину. Після цього грибний бульйон злийте, процідивши крізь дрібне сито. На ньому далі слід зварити борщ.
  2. Буряк помийте та відваріть до готовності.
  3. Для вушок цибулю поріжте дрібними кубиками. Відварені гриби пропустіть крізь м’ясорубку або подрібніть ножем. Цибулю злегка підрум’яньте на соняшниковій олії. Потім додайте гриби, посоліть, поперчіть і разом з цибулею смажте ще 3 – 5 хвилин на середньому вогні.
  4. На стільницю висипте борошно, зробіть в ньому невелике заглиблення і розбийте туди яйце. Додайте дрібку солі та злегка перемішайте рукою. Потім, поступово додаючи воду, замісіть тісто.
  5. На присипаній борошном стільниці дуже тоненько розкачайте тісто. Далі формочкою чи склянкою виріжте кружечки діаметром 4 сантиметри або ж поріжте тісто на квадратики зі стороною приблизно 4 сантиметри.
  6. На кружечок викладіть трошки грибної начинки, щільно зліпіть краї та з’єднайте протилежні кінці отриманого вареника.
  7. Вушка викладіть в каструлю з киплячою підсоленою водою, доведіть до кипіння і варіть 1 – 2 хвилини. Далі змастіть їх олією, щоб не злипалися.
  8. Для борщу варений буряк почистьте від шкірки та натріть на великій терці. Цибулю поріжте короткою соломкою та обсмажте на соняшниковій олії до золотистого кольору. Потім додайте буряк і оцет, перемішайте і тушкуйте 3 – 5 хвилин.
  9. Після цього всипте засмажку до киплячого грибного бульйону. Слідом киньте лавровий лист, сіль та чорний мелений перець. Швидко доведіть до кипіння та поваріть на малому вогні ще 3 – 4 хвилини.
  10. Борщ налийте в порційні тарілки, викладіть вушка і притрусіть січеною зеленню кропу. За бажанням, в кожну тарілку можна витиснути невеликий зубчик часнику. Смачного!

Вам буде цікаво: Дитячі щедрівки на українській мові на 2024 рік

Пісний борщ на Святвечір
Пісний борщ на Святвечір

Чому українці готують пісний борщ на Святвечір

Святвечір – це найважливіша ніч перед Різдвом Христовим. У цей день православні християни та греко-католики готують 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів. Однією з найулюбленіших страв на Святвечір є пісний борщ.

Існує кілька версій, чому українці готують саме пісний борщ на Святвечір. Одна з них пов’язана з символікою страви. Борщ в українській традиції вважається символом крові невинних дітей, яких цар Ірод убив в Вифлеємі.

Інша версія пов’язана з тим, що в давнину на Святвечір готували лише пісні страви, оскільки Різдво Христове припадало на період Великого посту.

Ще одна версія пов’язана з тим, що пісний борщ – це смачна і ситна страва, яка добре насичує і допомагає перечекати довгу ніч перед Різдвом.

Незалежно від того, яка з цих версій є правдивою, пісний борщ є невід’ємною частиною української різдвяної традиції.

Поради щодо приготування

  • Для того, щоб борщ вийшов насиченим, буряк потрібно відварити до м’якості.
  • Якщо ви хочете, щоб борщ був більш густим, додайте в нього трохи борошна, розведеного в холодній воді.
  • Для смаку в борщ можна додати лавровий лист, перець горошком або інші спеції.