Згідно даних статистики кава є найбільш популярним напоєм у світі. У кожному регіоні та країні є свої традиції споживання кави, проте важко знайти куточок на планеті, де б не відчувався унікальний аромат із традиційною гірчинкою. Не дивлячись на дуже високу популярність цього продукту, багато фактів про нього зможуть викликати у вас справжній подив. Тож прийшов час дізнатися все, що приховує улюблена кава в зернах.
Не зерно, а ягода!
Зерна, які ми із задоволенням перетворюємо на ароматний напій, насправді є плодами кавової вишні. Кожна ягідка містить всередині пару зернят.
Легенда відкриття напою
Тривалий час люди не здогадувалися про цінність кавових дерев. І зробити одне з найважливіших відкриттів в історії людства допомогли кози! За легендою пастух, який випасав стадо кіз, помітив незвичайний вплив червоних ягід на тварин — вони ставали надзвичайно бадьорими та активними. Пізніше цей пастух поділився спостереженнями з місцевими ченцями, які й вирішили готувати із зерен напій, що допомагав їм не засинати під час тривалих та частих богослужінь.
Як уперше позбулися кофеїну
Дуже багато винаходів було зроблено випадково. І кава без кофеїну не є виключенням. Корабель, який займався транспортуванням зерен з одного континенту до іншого, потрапив у сильний шторм, унаслідок чого його трюми затопило морською водою. Господар вантажу був впевнений, що сировина безнадійно зіпсована, проте все ж вирішив спробувати заварити напій. Яким же було його здивування, коли смак виявився майже традиційним, хіба що трохи легшим. Після цього він вирішив віднести декілька зернят фахівцю з перевірки якості. Так вдалося встановити, що тривале замочування у воді сприяє вимиванню майже всього кофеїну.
Кава з екскрементами коштує дорого
Сорт кави «Копі Лювак» коштує надзвичайно дорого. Але більше дивує не сама ціна, а технологія виробництва напою. Милих тваринок, таких як мусанга або азіатська пальмова цивета годують сирими кавовими зернами, і після всього циклу проходження через травну систему отримують ферментовану сировину для приготування найдорожчої кави у світі!
Заборонений продукт
У XVIII столітті в багатьох країнах кава стала забороненим продуктом. Чому так сталося? Правителі вважали, що саме цей напій сприяє посиленню радикальних думок та несе пряму загрозу спокою в державі. Наприклад, у Швеції в 1746 році забороненим був не тільки сам напій, а і все, що з ним пов’язано, включно зі спеціальними чашками та блюдцями. Добре, що в нас час можна вільно купити все, що пов’язано з кавою в зручному онлайн-маркеті МАУДАУ.
Не тільки напій, а ще їжа
Насправді кавові зерна використовуються не тільки для заварювання, їх ще перетворюють у борошно, яке потім додають до випічки, десертів, соусів та інших продуктів. Наприклад, у складі майже всіх енергетичних батончиків є цей компонент.