Кава в зернах

Кава в зернах — це вишуканий напій, який бадьорить тіло та мозок, вміє здивувати та насолодити різними відтінками смаку. У цій статті поговоримо про те, як обрати та купити каву в зернах, про її види та особливості.

Смак зернової кави залежить від того, який сорт використовується. Існує три основні сорти кавових зерен: робуста, ліберика та арабіка. А взагалі сортів кави близько 120: багато з них ніколи не знайти у магазинах, лише у кав’ярнях.

Арабіка

Це найпоширеніший, найпопулярніший вид кави у зернах. Найкраще розкриває свої смако-ароматичні якості в обсмаженому вигляді, має найбільший попит у світі. Через те, що кавові дерева сорту арабіка дуже примхливі та вимогливі до клімату та хвороб, виробники постійно намагаються створити найбільш витривалі види, тому з’явилися підсорти арабіки: типіка, бурбон та катурра.

Робуста

Це ще один поширений і популярний вид кавових зерен, більш стійкий до клімату та хвороб, ніж арабіка. Постачається з В’єтнаму. Відрізняється гіркуватим присмаком напою, а також високим вмістом кофеїну. Через те, що кофеїну дуже багато, робусту змішують з арабікою. Наприклад, з робусти та арабіки роблять еспресо, в якому робуста створює рівномірну пінку і додає напою густини та бадьорості.

Ліберика

Цей сорт зерен містить не так багато кофеїну, як попередні два види, але має більш насичений кавовий аромат і використовується для приготування кондитерських виробів, а також створення кавових сумішей. Є ще різновид ліберики — ексцельса, який має насичений смак та достатній вміст кофеїну, що ставить його практично на одну сходинку по популярності з арабікою. А “практично”, тому що врожайність дерева ексцельси вкрай низька, тому ціна таких зерен вища і зустрічаються вони не так часто, як арабіка.

Як вибрати каву в зернах

Хорошу зернову каву характеризує кілька факторів:

  • аромат — як тільки упаковка з кавою відкривається, аромат одразу ж виривається назовні. Якісні зерна не повинні пахнути горілим, кислим, взагалі будь-чим дивним та неприємним;
  • зовнішній вигляд — на оболонці зерен не повинно бути тріщин, нерівностей та інших дефектів, які свідчать про те, що каву транспортували неправильно, це неодмінно вплине на смакові якості напою;
  • сухість — зерна повинні бути сухими, а не маслянистими, тому що сліди олії говорять про те, що продукт вже старий і його не можна повноцінно перемолоти у кавомолці. Поверхня має бути сухою, без жирного блиску.

Якісну каву в зернах можна купити у нас на сайті: https://kulturrra.coffee/ — є кава із Сальвадора, Гондурасу, Колумбії, Коста-Рики, Ефіопії та інших країн. В асортименті різні об’єми упаковок: 250-500 г, чого вистачить як для дегустації, так і для повноцінного використання на довгий час.