Чим відрізняється КТ головного мозку від МРТ?

Між КТ та МРТ голови є дещо спільне: обидва методи передбачають швидке здійснення сканування досліджуваної області із застосуванням випромінювання. Проте на цьому їх подібність закінчується. В основі їхньої роботи лежить різна фізика: КТ є рентгенівським методом, а МРТ ґрунтується на явищі ядерно-магнітного резонансу.

Оскільки обидва типи дослідження базуються на різних фізичних та хімічних явищах, то й ефективність кожного методу може відрізнятись у тих чи інших клінічних випадках. Так, томографія голови у Бердичеві призначається лікарем найчастіше у випадках, коли потрібно ретельне обстеження твердих тканин, кісткових структур, черепа. А магнітно-резонансна томографія призначається тоді, коли необхідно детально вивчити стан м’яких тканин.

У яких випадках лікарі рекомендують КТ головного мозку?

Цей метод добре відображає кісткові структури та простори, заповнені повітрям чи рідиною, відзначається високою швидкістю проведення. Тому КТ голови у Бердичеві, перш за все, призначають у ситуаціях, які потребують максимально швидкого реагування:

  • черепно-мозкова травма;
  • часті головні болі після удару;
  • переломи кісток черепа;
  • підозри на крововилив у мозок;
  • дегенеративні зміни кісток черепа;
  • наявність стороннього тіла.

Тривалість процедури відіграє значну роль при екстреній діагностиці. Очевидна різниця у швидкості комп’ютерного сканування (загалом кілька секунд) робить його безальтернативним методом при травмах голови. При інсульті неврологи найчастіше вибирають КТ для швидкої візуалізації та проведення невідкладних лікувальних заходів. Спеціальна підготовка не вимагається – лікар тільки може попросити зняти металеві предмети, наявність яких може завадити отриманню чіткого зображення. Якщо КТ буде проводитися з контрастом, доцільно утриматися від споживання їжі за 2 – 3 години до початку.

Також показаннями є безпричинні головні болі протягом 1 – 2 місяців, абсцеси та кісти головного мозку, онкологічні патології (пухлини, метастази), аномалії розвитку структур та судин мозку, патології кровоносних судин (тромбоз, аневризм), гідроцефалія («водянка») й т.д. Доцільність проведення обстеження визначає спеціаліст, у процесі діагностики. Таке дослідження у реальному часі дає лікарю змогу у стислі терміни отримати цінну інформацію щодо стану пацієнта, щоб надалі вжити заходів для подальшого лікування.

Чи може комп’ютерна томографія головного мозку бути заміненою магнітно-резонансною томографією?

HfgWYyG5nkbkxC85YS0kqsctQ-DI3Hau6fXibeaNp-ey-8ww0nOZVsnV_9x4KA2PUYz5WYz8CvAhlZkhIpsk3gSntBosDVWlUcAxjtxzSvDoNtftPG2QKNnxsRffbN8zbJ4RBROF5Tzu3fApAXKY33c

МРТ і КТ не виключають одне одного та не є взаємозамінною. Який із методів підійде пацієнтові найкраще, може визначити тільки лікар, оскільки він врахує зібраний анамнез, різні скарги, результати інших діагностичних досліджень та попередній діагноз. За наявності спірної ситуації лікар може призначити обидва методи діагностики. Результати обох методів якісно доповнюють один одного, а також дозволяють отримати багато відомостей про патологічні зміни та поставити правильний діагноз. За необхідності обидві процедури можна проводити в один день, без будь-яких негативних наслідків для здоров’я, якщо МРТ здійснювали без контрастного підсилення. Якщо ж при МРТ вводився контраст, комп’ютерну томографію можна проводити не раніше, аніж через 2 доби.