Основні параметри вибору зарядного для АКБ

Зарядне для автомобільного акумулятора дасть вам змогу швидко відновити ємність АКБ і продовжувати роботу з ним. У продажу представлені різні рішення, тому виникає закономірне питання – на чому зупинитися. Перелічимо параметри, які потрібно враховувати.

Як дізнатися максимальний струм

Зарядний пристрій для автомобільного акумулятора допускає застосування максимального струму в межах 30% від номінальної ємності. В ідеалі цей параметр більше 10% бути не повинен. Тобто зазначене на батареї в Ампер-годинах значення потрібно поділити на 10. У підсумку вийде рекомендований струм заряду. Максимальне значення потрібно буде розділити на 10 і помножити на 3. На максимально допустимі параметри в 30% можна орієнтуватися при виборі між часом заряду і ресурсом АКБ.

Що потрібно знати про потужність

Бездумно гнатися за потужністю зарядного пристрою для акумулятора не варто. Правильніше буде взяти струм менший, зате зупинитися на приладі високої якості. Якщо вибір стоїть між рівнем виконання і потужністю, віддавайте перевагу першому параметру. А якщо виникають труднощі з вибором зарядки для АКБ, зверніться в інтернет-магазин https://voltmarket.ua/, фахівці якого дадуть експертну консультацію і допоможуть розібратися в питанні.

Вибір зарядки для АКБ

Акумулятори на 100% розряджаються дуже рідко. Головне завдання зарядки – періодично обслуговувати АКБ, підтримувати його в зарядженому вигляді. Це означає, що 1-2 рази на рік потрібно буде здійснювати профілактичний заряд. Для цієї мети вистачить струму до 5% від номінального ємнісного значення. Але, коли буде потрібно виконати повну зарядку АКБ, ви витратите не 12 годин, а близько 18 (тобто що вища потужність, то швидше йде зарядка). Враховуйте це при плануванні часу.

Тип батареї

Зарядне в нормі має підходити всім типам АКБ. Але є батареї, для нормальної роботи яких потрібно дотримуватися особливого режиму. Це AGM, EFB, Ca/Ca типу. Багато зарядних здатні заряджати і обслуговувати звичайні АКБ.

Будете заряджати кальцієві елементи до збільшеної напруги в 16В? Тоді контролюйте щільність, рівень електроліту. Збільшення напруги до 14.4 В і більше призводить до википання активної речовини.

Коли батарея не обслуговується, кожен черговий заряд у межах 16 В призводитиме до зменшення ресурсу АКБ. Щільність підвищується, але пов’язано це зі зменшенням обсягів рідини. Профілактичні заряди допустимі, але частіше, ніж кожні півроку-рік, їх не роблять.

Хочете купити зарядний для АКБ або новий автомобільний акумулятор з доставкою по Україні? Загляньте в каталог магазину Voltmarket. Тут великий вибір і доступні ціни.

Автор: Куртов Сергій Володимирович (Voltmarket).