Як ефективно подолати страх перед стоматологом: практичні рекомендації

Прийом у стоматолога може викликати не просто неприємні відчуття, а справжній страх. Від цього ніхто не застрахований – ні дорослий, ні дитина. Деякі люди так бояться лікаря, що відкладають відвідування клініки до останнього, коли вже знеболення більше не діє та неможливо далі терпіти.

Патологічний страх виник ще з радянського періоду, коли рівень розвитку анестезії та знеболення був низьким – пацієнтам переважно доводилося терпіти. Але це було десятки років тому. Зараз у сучасній стоматологічній клініці CIS використовуються різні варіанти анестезії, які дозволяють вилікувати зуби без болю. Але навіть це знання не позбавляє страху перед лікарем. Доволі велика кількість людей все одно стикаються зі страхом чи панікою. Цю проблему треба вирішувати.

страх перед стоматологом

Як подолати страх перед стоматологом: з чого потрібно починати

Щоб позбутися страху, потрібно починати з розуміння, чого саме ви боїтеся. Частіше за все фобія пов’язана не з самим лікарем. Пацієнти бояться бормашини, страшних інструментів та болю. Також побоювання пов’язані з тим, що спеціаліст може щось зробити неправильно, а це призводить до болю.

Відчувати тривогу під час відвідування стоматологічного кабінету – цілком нормально, більшість може з цим впоратися самостійно. Але зовсім інша справа, коли пацієнт відчуває панічний страх, який він не здатен контролювати. Попри весь свій дискомфорт все одно треба відвідати лікаря. Тому потрібно шукати способи розв’язання проблеми.

Як перестати боятися стоматолога: 4 ефективні поради

Спеціаліст з лікування зубів вам не ворог. Це друг, яких допоможе позбутися проблеми. Страх перед стоматологом – природне явище, але з ним потрібно боротися. Треба пам’ятати про те, що після відвідування клініки вам стане краще. Ми зібрали декілька ефективних рекомендацій, як не боятися стоматолога та впоратися з приступом паніки перед кабінетом.

Наладьте контакт з лікарем

Все починається з розуміння. Знайдіть уважного лікаря, якому можна пояснити проблему. Кваліфікований стоматолог вислухає вас, порадить, як правильно впоратися з проблемою. Також він розповість про анестезію і процес реабілітації після процедури. Довірливі відносини зі своїм лікарем – це основа. Саме тому краще йди до приватної клініки, бо там більш уважний персонал, у якого достатньо часу для того, щоб вислухати пацієнта.

Не треба одразу починати зі складного

Якщо дозволяє стан ваших зубів та ротової порожнини, то не потрібно одразу за один візит до стоматолога робити декілька процедур. Спочатку можете просто записатися на консультацію, щоб оцінити масштаби проблеми та обговорити способи лікування. Після консультації можете записатися на наступний прийом.

Детально ознайомтесь з сучасними методами знеболення стоматологічних процедур

У стоматології не завжди використовуються анестетики, які вводять ін’єкціями. Сучасні лікарі використовують спреї, гелі для обробки слизової оболонки. Якщо аплікації не підходять, то можуть використовуватися ін’єкції, седація або ж навіть загальний наркоз. Оптимальний варіант потрібно обирати разом зі своїм стоматологом.

Одразу плануйте наступний прийом

Якщо ви вже все зробили, то не варто відкладати наступний огляд у лікаря. Краще за все записатися на профілактичний огляд через деякий час.

Висновок

Страх перед стоматологом – це механізм умовного рефлексу. Якщо дентофобія не буде мати постійного підживлення (ваші страхи не будуть виправдані в реальному житті), то з часом ви з ним упораєтеся. Позбавитися цієї фобії цілком реально. Потрібно просто поглянути своєму страхові в очі та регулярно відвідувати стоматолога для огляду ротової порожнини, навіть якщо у вас немає проблем.