Автоцивілка та відповідальність: як діяти в разі ДТП

Дорожньо-транспортні пригоди трапляються щодня, на жаль, передумов, що ситуація на дорогах нашої країни покращиться найближчим часом, поки що немає. Проте, знаючи, як правильно діяти в разі ДТП, можна зберегти спокій і зробити так, щоб якомога швидше подолати наслідки аварії.

Перші кроки одразу після ДТП

Правоохоронці наголошують, що одразу після аварії необхідно перевірити, чи є постраждалі. Якщо є, треба терміново надати першу допомогу та викликати швидку та поліцію.

Якщо постраждалих немає або їхній стан стабільний, варто виконати кроки, спрямовані на те, щоб попередити водіїв, які продовжують рух на цій трасі. Цьому допоможе увімкнення аварійної сигналізації на машині та встановлення знаку аварійної зупинки.

Лише після цього можна спілкуватися з іншим водієм щодо обставин події. Разом із ним ви маєте вирішити, хто винний, чи є у вас достатньо умов, щоб оформити ДТП через європротокол, чи варто викликати патрульну службу. Варто нагадати, що поліс автоцивілка (https://uniqa.ua/private/auto/avtograzhdanka/) дає можливість отримати компенсацію за будь-яких обставин.

Ще одне важливе правило — ваш транспортний засіб має залишатися на місці до остаточного встановлення обставин ДТП.

Коли можна зафіксувати ДТП за допомогою європротоколу

В Україні учасники аварії на дорозі можуть скористатися європротоколом, якщо дотримані наступні умови:

  • немає постраждалих чи загиблих;
  • водії прийшли до спільного висновку, хто є винуватцем. Єдине зауваження, європротокол не можна оформляти, якщо в зіткненні винні обидва учасники дорожнього руху;
  • обидва автомобілісти мають поліс обов’язкового страхування відповідальності;
  • в учасників ДТП немає ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, а також впливу лікарських препаратів;
  • сума збитків не перевищує 80 000 грн. Щоправда, з січня 2025 року, коли вступить у дію новий закон про обов’язкове автострахування, ці обмеження будуть зняті.

Якщо хоча б жодна з цих умов не виконана, необхідно викликати поліцію.

Що має зробити постраждалий водій після ДТП

Серед інших дій, які варто виконати постраждалому автомобілісту, щоб довести свої права і якнайшвидше отримати компенсацію, такі:

  • записати контактні дані свідків та попросити їх дати пояснення поліції, особливо якщо винуватець ДТП не є очевидним;
  • перевірити, чи є відеокамери поруч із місцем події та повідомити про це поліцію. Пам’ятайте, що записи на цих пристроях, як правило, зберігаються недовго;
  • перевірити на сайті МТСБУ, чи має інший учасник ДТП страховий поліс.

Також варто обмінятися телефонами з винуватцем події й домовитися про подальші дії щодо відшкодування збитків.

Як отримати страхове відшкодування за полісом ОСЦПВ

Для того щоб страховка автомобіля (https://uniqa.ua/private/auto/) спрацювала й відповідальність винуватця аварії була захищена, важливо дотримуватися правильної процедури й термінів подачі заявки про настання страхового випадку. Водій, який спричинив ДТП, повинен протягом 3 робочих днів подати заяву до своєї страхової компанії. Своєю чергою, постраждалі особи впродовж 30 днів після повідомлення про ДТП мають подати звернення на відшкодування.

Страхова компанія здійснює виплату протягом 15 днів після погодження розміру компенсації з потерпілим, але не пізніше ніж 90 днів із моменту отримання заяви. Якщо винний у ДТП водій не має поліса ОСЦПВ, відшкодування виплатить Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ).