Запірна арматура: типи, види та класифікація

Запірна арматура є важливим елементом інженерних систем, використовується для часткового або повного перекриття потоку робочої речовини. До цієї групи належать клапани, засувки, крани, затвори, дренажні конструкції для скидання надлишків чи відбору проб. Купувати такі елементи інженерних систем необхідно в спеціалізованих магазинах запірної арматури (наприклад, тут: https://armatura.net.ua/).

Види запірної арматури за механізмом і розташуванням щодо робочого середовища

Такий розподіл передбачає такі види:

  • засувка. Це дуже проста конструкція, яка передбачає розміщення висувного елемента під прямим кутом до руху речовини. Найпростіші варіації – це засувки клинові, які також є найдешевшими;
  • клапан. У цій арматурі встановлений запірний або регулювальний механізм, він рухається паралельно до потоку;
  • кран/вентиль. Це подібні конструкції. Вони мають обертові компоненти кулястої або іншої форми, які можуть знаходитися в різних позиціях щодо робочого потоку;
  • дискові затвори. Ці елементи можуть як повністю перекривати потік, так і регулювати його швидкість. Диск розміщується під кутом або перпендикулярно руху.

Ті чи інші елементи запірної арматури можуть бути адаптовані до умови використання, тобто середовищ: води, газу тощо.

Види арматури за призначенням

Існує розподіл за призначенням. Загальні – це арматура, яка переважно використовується для газового, водяного, теплового середовища в системах опалення. Спеціальні пристрої розраховані на використання в специфічних умовах. Наприклад, для перекачування газу, рідин із високою або низькою температурою, при регулюванні подачі токсичних чи радіоактивних середовищ.

Випускається запірна арматура цільового призначення, яка відрізняється буквально декількома параметрами. Її розробляють та використовують для трубопроводів із конкретними характеристиками для досягнення якісного регулювання.

арматура

Інші специфічні особливості запірної арматури

Існує ще один важливий параметр запірної арматури, який визначає можливість її використання в тих чи інших умовах, – це спосіб кріплення. Їх існує всього два: фланцевий і безфланцевий. Перший, як зрозуміло з назви, має фланець, через який відбувається з’єднання. Кріплення може бути овальне, трикутне, прямокутне чи квадратне. Фланець оснащується шипами, фасками, пазами, іншими додатковими елементами. Від цих конструктивних деталей залежить сфера використання. Такий формат мають переважно дискові затвори, зворотні клапани та клиноподібні засувки. Кріплення за допомогою фланця надійне та довговічне, гарантує герметичність.

Що стосується безфланцевих пристроїв, то це можуть бути зварні (приварюються до труб) або ж різьбові. Останні мають значне поширення для побутового використання. Адже їх просто установити та в разі потреби замінити.