Корисні поради якщо у вас сидяча робота

Перехід багатьох компаній в режим роботи онлайн зумовило необхідність їх співробітників працювати постійно в сидячому положенні. Це має багато переваг, але з іншого боку – такий формат праці може призвести до негативних наслідків для здоров’я. Як запобігти цьому – це питання цікавить всіх тих, хто зайнятий у даному секторі праці.

Лайфхаки для сидячої роботи

Якщо вже подібному формату запобігти нема ніякої можливості, то тоді варто взяти до уваги деякі поради фахівців:

  • Ергономічність робочого місця. Найкраще у такій ситуації вирішенню проблеми сприятиме сучасне офісне крісло. Воно допоможе утримувати стабільне положення хребта по всій його довжині. Для цього регулюється висота сидіння та кут нахилу спинки. Додатково можна використовувати спеціальну підкладку, завдяки якій оптимально підпиратиметься поясний відділ хребта. Також важливо відрегулювати положення монітора комп’ютера – його верхня канва має перебувати вище лінії зору.
  • Підтримання правильного положення тіла. Використовуючи сайт меблів Аклас, можна підібрати оптимальний комплект предметів обстановки, які гарантуватимуть комфортне перебування в офісі. Не менш важливо утримувати певний стандарт у положенні сидячи. Спина має бути вертикальною, коліна та лікті згинатися під кутом в 90 градусів. При цьому хребет спирається на спинку стільця, руки лежать на підлокітниках, ноги повною ступнею розміщуються на підлозі. Нахилятися під час роботи небажано, оскільки кожен такий нахил збільшуватиме навантаження на спину на 30%.
  • Корисні перерви. Бажано поставити собі за правило влаштовувати кожні півгодини хоча би 5-хвилинну перерву. За цей час можна випити чаю чи кави, виконати деякі нескладні фізичні вправи.

Деякі працівники надають перевагу ходінню по сходах — на 2-3 поверхи вверх, а потім вниз.

Додаткові поради людям, які працюють сидячи

Головне, що потрібно пам’ятати – не можна весь день сидіти на одному місці без перерви. Разом з тим, навіть перебуваючи за столом, цілком можливо виконувати певні вправи, які допоможуть уникнути застійним явищам в організмі, а саме:

  • Тягнути стопи. Потрібно це робити повільно у напрямку на себе і від себе. Така вправа стимулюватиме м’язи ніг, не допустить появи тромбів та розвитку варикозу, покращить кровообіг.
  • Перекочувати стопами предмети. Такі дії дозволяють зняти напругу, допомагають підтримувати опорну функцію стоп.
  • Вправи у сидячому положенні. Наприклад, можна по черзі підіймати та опускати ноги, фіксувати їх і певному положенні на підлозі. Також рекомендовано стискати рукою еспандер, напружувати прес, сідниці.

Окрім того, медики радять зменшувати навантаження. Ноги час від часу варто підіймати на опору, кладучи їх горизонтально для відпочинку. Під спину можна підкласти подушку для опору у сегменті попереку. Таким чином ви захистите свої хребці від протрузій та гриж.