КУПАННЯ В КОНТАКТНИХ ЛІНЗАХ

Купання у лінзах

Багато хто, напевно, чув попередження про те, що купатися у лінзах небажано. Так написано в інструкціях, про це говорять лікарі, обговорюють пацієнти на форумах та в магазині лінз. Але, ймовірно, кожен користувач лінз коли-небудь порушував це правило. Та все ж вирішимо – чи можна купатися в лінзах?

Відкриті водойми

Звісно, що під час відпустки більшість людей вирушає на море або в інші місця, де можна насолодитися природою і тишею, подалі від шумного міста. Але не варто забувати, особливо на природі про безпеку та гігієну зорових органів, особливо, якщо Ви носите лінзи. Через те, що у відкритих водоймах доволі багато різноманітних мікроорганізмів, при недостатньому догляді можуть розвинутися різноманітні вірусні захворювання очей, наприклад, такі як кон’юнктивіт. Треба сказати, що в річках та озерах можливість підчепити подібні інфекції значно вища, ніж у морях. З цих причин офтальмологи радять, під час плавання у відкритих водоймах, знімати лінзи та надягати спеціальні захисні окуляри. Такі окуляри створюються спеціально для таких випадків, у них присутні діоптрії і вони відповідають усім встановленим вимогам. Але навіть такі окуляри не зможуть у повній мірі гарантувати захист, тому фахівці також радять користуватися одноденними лінзами.

Басейн

Сьогодні багато людей ходять у басейн, одні аби підтримувати фізичну форму, інші для лікування та профілактики суглобів та хребта, хтось займається плаванням професійно. Але потрібно пам’ятати, що вода в басейні очищається хлоркою, яка подразнює слизову оболонку очей. У ній також можуть зберігатися різні бактерії, здатні створити інфекцію. Все це не сприяє купанню у басейні в лінзах. До того ж Ви можете втратити лінзи у воді, або зіпсувати їх через хлорку. Але якщо все ж Ви плаваєте у лінзах, використовуйте м’які моделі лінз, які мають більший діаметр, ніж жорсткі.

Домашня ванна

Можливо, Ви не їздите на море, не ходите у басейн, але душ приймаєте точно. Чи можна митися у ванні не знімаючи контактні лінзи? Звичайна вода не завдасть рогівці очей ніякої шкоди, але ось сильний напір може змити лінзи з очей. Тому краще мийтеся з закритими очима. Проте, пам’ятайте, що приймаючи ванну в лінзах, завжди зберігається ймовірність, що у очі потрапить мило, шампунь, гель, а це може викликати не лише подразнення, але і пошкодити якість засобів корекції. Якщо Ви хочете провести час у бані або сауні, тоді краще зніміть лінзи, адже підвищена температура сприяє пересиханню та деформації їх оптичних якостей.

У лінзах плавати, звичайно, можна. Але ніколи не варто забувати про гігієну та чистоту. Найкраще використовуйте одноденні лінзи або спеціальні окуляри, і тоді з Вашим зором ніколи не буде проблем