Який пам’ятник краще обрати, гранітний чи мармуровий?

Який пам’ятник краще, гранітний або мармуровий? Це питання піднімає кожен замовник. Адже йому важливо отримати не тільки солідне, але й максимально міцний і довговічний виріб. Безумовно, два цих матеріали відрізняються чудовим характеристиками, однак кожен з них має свої особливості, і їх варто зважити перш ніж буде зроблено замовлення https://pamyatniki-kiev.com.ua/ на гранітний або мармуровий пам’ятник.

Пам’ятники з мармуру і граніту: надійність понад усе

Два головних параметра, які важливо врахувати при виборі матеріалу для майбутнього виробу, – його міцність і довговічність. За цими характеристиками граніт часто перевершує мармур, оскільки він:

  • витримує навіть дуже великий механічний вплив;
  • стійкий до впливу високих температур, і навіть якщо гранітний пам’ятник в процесі виготовлення піддається зайвому нагрівання, він витримає це випробування;
  • може витримувати вплив хімічних препаратів, а також будь-який вид обробки, незалежно від використовуваних інструментів.

За цими ознаками граніт визнаний одним з найбільш довговічних і надійних матеріалів. Мармур, на відміну від нього хоч і може служити довго, але все ж вважається дещо «примхливим». Цей матеріал не переносить високої температури, псується від хімічного впливу і вимагає дбайливого поводження в ході експлуатації. Саме тому пам’ятники з мармуру раніше виходять з ладу і втрачають свій вигляд, аніж аналогічні гранітні вироби. Є приклади, коли пам’ятники з граніту зберігалися по 500 років і практично не втрачали свого елегантного зовнішнього вигляду.

Надгробні пам’ятники з граніту і мармуру: чи важлива краса?

Безумовно, зовнішній вигляд пам’ятника дуже важливий, і замовник завжди звертає увагу на цей параметр. І в цьому плані важливо врахувати такі особливості:

  1. Естетичні характеристики
    Мармуровий пам’ятник, як і пам’ятники з мармурової крихти, істотно виграють перед гранітними. Вони виглядають бездоганно, і при цьому мармур вважається дуже престижним, вишуканим матеріалом, який гарний у будь-яких обставинах. Граніт же більш суворий і елегантний, проте його зернистий малюнок часто поступається неповторним прожилкам мармуру. Більш того, гранітний пам’ятник може мати обмежену кількість кольорів (в основному це сірі, червоні, блакитні, рожеві і зелені відтінки). У той же час мармуровий пам’ятник може бути будь-яким – кількість кольорів не обмежена.
  2. Особливості обробки
    За рахунок згаданої «примхливості» мармур дуже чутливий до вибраного способу роботи з ним. Він не терпить грубого поводження і різких рухів. Граніт же витримає практично будь-який підхід. Але з іншого боку, пам’ятники з мармуру легше поліруються і піддаються ручній обробці, а ось гранітні, ці процеси не сприймають.
  3. Якість гравіювання і деталей
    Оформлення пам’ятника з мармуру завжди виразніше від декору гранітного вироба. Це обумовлено перш за все тим, що мармур дозволяє максимально деталізувати будь-яку форму і при цьому допускає:
  • дуже тонке різьблення,
  • створення барельєфів і скульптурних фігур,
  • виготовлення витонченої окантовки,
  • вибір будь-яких шрифтів для гравіювання, включаючи найскладніші.

В той же час, напис на гранітному пам’ятнику зробити не так легко, і в цій ситуації найчастіше вибираються найпростіші шрифти. Також вироби з цього матеріалу не люблять зайву деталізацію, тому вони часто відрізняються простотою і однозначністю розмірів і форм. Однак виконати барельєф на граніті або створити оригінальну ручне гравірування все ж можливо.

Ціна на пам’ятники залежить від багатьох факторів, однак гранітні вважаються більш дешевшими від мармурових.

Важко однозначно сказати який саме обеліск кращий, це скоріш залежить від тих характеристих виробу, які для вас є приорітетнішими.