Вибираємо вино до м’яса
У всі часи найкращим доповненням до м’ясних страв був келих хорошого вина. Але досить часто ми ламаємо голову над тим, яке ж саме вино підібрати до приготованого нами м’яса. Це й не дивно – у величезній кількості елітного алкоголю, який представлений зараз в торгівлі, досить просто розгубитися.
Поєднання вина та їжі
Класично вважається, що біле вино підходить до білого м’яса, а червоне – до червоного. Однак не варто обмежувати себе такими рамками. Більш правильним буде звернути увагу на смак м’яса в конкретній страві, його жирність, соковитість і запах. Існує два основних принципи, за яким поєднуються вино і м’ясо. Перший з них – злиття смаків. Коли м’ясо і вино продовжують і підкреслюють смак один одного. Другим принципом є контраст смаків.
Чим складніший смак страви, тим простіше має бути вино https://winelibrary.com.ua/ і відповідно, чим простіша страва, тим більш насиченим і багатшим повинен бути смак вина. Якщо їжа має яскраву, насичену текстуру (наприклад, приготоване на грилі, запечене на вертелі або шашлик), то краще вибрати вино з терпким смаком і високим вмістом танінів. Якщо страва дуже жирна, то для пом’якшення жирності вино потрібно вибирати з досить високою кислотністю. Якщо ж страва тушкувалась, то правильним буде вибрати зрілі вина з низьким вмістом танінів або зовсім без них.
До холодних м’ясних закусок: всіляких нарізок, відварного язика, копченого м’яса, та ковбас ідеально підійдуть витримані білі вина з яскравими фруктовими відтінками. Наприклад Рислінг, Совіньйон Блан або Шаблі.
До м’ясного рагу, тушкованого м’яса, печені з домашньої птиці ідеальним доповнення стане Піно Нуар.
Смак смаженого червоного м’яса, а також м’яса приготованого на грилі і шашлику, безумовно, прикрасять повнотілі червоні вина з сильним фруктовим відтінком. Такі як Божоле, Мальбек, Мерло.
До страв з дичини, печені з гусака або качки, смаженої індички, курчат і до птаха гриль доречно буде подати насичені терпкі вина з сильною таніну структурою. Наприклад, Каберне, Каберне-Совіньйон.
До страв, приготованих в пряному соусі, з великою кількістю спецій добре підійдуть пряні зігріваючі вина: Шираз, Сіра, Карменер і К’янті.
Можна давати безліч порад з приводу того, яке вино під м’ясо краще, Однак Ваші власні смакові рецептори навряд чи підведуть. Впевнені, у величезній кількості хороших імпортних вин, Ви неодмінно знайдете те, яке виключно підійде до Вашої улюбленої м’ясної страви.