“600 мільйонів”: стало відомо яку премію отримав ексочільник “Нафтогазу” за “Стокгольм”

Колишній очільник державної компанії “Нафтогаз” Андрій Коболєв отримав премію “за перемогу над російським “Газпромом” у Стокгольмському арбітражі” у розмірі 599,6 млн грн. Хоча сума значно перевищувала граничний показник винагороди, визначений владою йому як керівнику компанії. Більшість премії призначалася для всієї команди.

Першу частину премії (261 млн грн) Андрій Коболєв отримав ще в 2018 році. Другу частину автоматично, тобто без участі нового керівництва, отримав у 2021-му після дострокового припинення повноважень як голови правління, повідомляє прес-служба “Нафтогазу”.

“Коболєв отримав більшу частину премії, яка призначалася для всієї команди, що працювала над Стокгольмським арбітражем, незважаючи на те, що він навіть не керував цим напрямком. При цьому Коболєв гарантував тільки собі виплату другої частини премії через механізм безвідкличної банківської гарантії в той час, коли він, через очевидне прагнення зберегти свою посаду, не виплачував премію іншим співробітникам компанії, які безпосередньо займалися Стокгольмським арбітражем і забезпечили отримання компанією $5 млрд від “Газпрому” за рішенням арбітражу”, – йдеться у повідомленні компанії.

Голова “Союзу споживачів комунальних послуг” Олег Попенко у своєму Telegram написав, що це рекордна за сумою премія в Україні.

“Коболєв отримав майже 600 млн грн. Це рекорд в історії України. Ніколи таких зарплат, премій чи інших виплат не робили, тим більше – у державній компанії, яку Коболєв довів до 19 млрд грн збитків”, – написав Олег Попенко.