Угорщина погодилась оплачувати в рублях за російський газ

Угорщина погодилася оплачувати в рублях за російський газ. 

Угорщина погодилася на умови оплати москви за російський газ, підтвердив телеканалу CNN міністр закордонних справ Петер Сіярто. Відповідно до його слів, у країни немає альтернативних шляхів убезпечення енергоносіїв або маршрутів, які дозволили б зупинити імпорт з росії в найближчі роки. Раніше Сіярто заявляв, що його країна не підтримуватиме жодних форм європейських санкцій щодо російської нафти та газу.

«На Росію припадає 85 відсотків наших поставок газу і 65 відсотків наших поставок нафти. Чому? Тому що це визначається інфраструктурою. Це не весело, ми не вибирали цю ситуацію», – сказав Сіярто.

Нагадуємо, Болгарія пригрозила перекрити транзит російського газу до Сербії та Угорщини

Газ за рублі

Після початку бойових дій та різкої реакції Заходу на російську агресію президент рф заявив, що споживачам із «недружніх країн» доведеться платити за російський газ рублями. Європейські країни та місцеві газові компанії відмовилися, заявивши, що зміна способу оплати буде порушенням укладених контрактів. Російська сторона, згодом розробила і запропонувала клієнтам нову платіжну систему.

За цією схемою оплати покупці сировини повинні відкрити два банківські рахунки в підконтрольному Кремлю «Газпромбанку» — валютний та рублевий. Покупці енергії платять у доларах або євро, а потім Газпромбанк перераховує суму на рублевий рахунок.

Bloomberg, посилаючись на джерело близьке до Газпромбанку, написав у середу, що десять європейських клієнтів російського газу вже відкрили такі рахунки, і четверо з них розрахувалися таким чином.