Яку каву краще обрати, арабіку чи робусту?: відмінності, види, та смакові характеристики

Coffea arabica та Coffea canephora, це різновиди кавових рослин. Відмінності так званих робусти і арабіки.

Арабіка має два основні сорти: типіка та бурбон (Typica та Bourbon). Вони вважаються преміальними сортами. Однак останнім часом фермери віддавали перевагу більш врожайним сортам, таким як Catimor.  Також окремив видом слід вокремити – кава розчинна купити її можна перейшовши за посиланням.

Тип Canephora має сорт під назвою робуста. Ось чому термін Робуста зазвичай використовується для цього сорту кави. По суті, кавові зерна поділяються на два основні типи – арабіка та робуста.

Не зважаючи на те, що смак кави із зерен робусти вважається менш витонченим, вона широко використовується в сумішах для еспресо. Відомо, що вона дає кращу пінку (вершковий шар на поверхні еспресо), ніж арабіка. Вона витриваліша, стійкіша до хвороб і дає вищі врожаї. Вона також містить більше кофеїну.

Вважається, що підвищений вміст кофеїну в робусті, поряд з її хлорогеновими кислотами (природними антиоксидантами), є результатом механізму самозахисту рослини у боротьбі зі шкідниками та хворобами. За низького рівня хлорогенові кислоти вважаються важливою частиною смакового профілю кави.

Хлорогена кислота (CGA) це важливий антиоксидант і засіб відлякування комах: робуста має 7-10% CGA, арабіка 5,5-8% CGA.

Арабіка широко поширена у суспільствах, де є традиція домашньої кави, як, наприклад, у Південній Європі чи Малій Азії (особливо у Туреччині). Робуста – чиста класика у західному світі. Також, якщо ви ажаєте купити чай в Україні – це можна зробити, перейщовши за посиланням.

Основні відмінності

Не зважаючи на те, що вони належать до одного роду, це різні види, що пояснює їхню різну фізіологію і, отже, виробничу систему.

Мелені кавові зерна візуально не відрізняються один від одного. І заміна одного на інше може бути виявлена лише за допомогою певних аналітичних методів чи досвідчених дегустаторів (осіб, навчених оцінювати органолептичні властивості кави).

Screenshot 4 1
1001coffee

Насправді можна відрізнити зерна, просто провівши візуальний огляд. Розглянемо, як визначити різницю між цими кавовими сортами.

Візуальні відмінності – (форма, розмір та колір зерен): звичайно, кавові зерна бувають смаженими та необсмаженими. Насправді варіанти мають візуальні відмінності.

Несмажена форма:

Арабіка в необсмаженому вигляді має яскраво виражений зелений колір та овальну форму. Існує також чітко виражений гребінь, що розділяє боб по центру.

Робуста, з іншого боку, виглядає трохи інакше. Боби мають округлу форму, зелений колір має коричневі нотки. Поділ, хоч і посередині, не так чітко видно.

Обсмажена форма:

В обсмаженому вигляді rjksh трохи відрізняється. Смажені зерна арабіки набувають красивого чорного кольору, тоді як робуста має характерний коричневий колір.

Вартість зерен: добре відомо, що арабіка, як правило, дорожча за альтернативу робусту. Для цього може бути низка причин. По-перше, зерна робусти досить міцні. Іншими словами, більшість ягід, як правило, доживає до збирання врожаю, що робить його більш рентабельним. Тим часом, витрати на вирощування арабіки вищі.

Профіль смаку та аромату: кава арабіка відома своїми десертними нотками. Наприклад, можна виявити мед, карамель, шоколад, цукор у смаковому профілі кави арабіка. Звичайно, це смаки, дуже улюблені споживачами.

З іншого боку, робуста описана далеко не так романтично і швидше за все асоціюється з набагато гіршим смаком. Він має майже гіркувато обсмажений смак і споживачеві, що звикли до арабіки, його смак може здатися занадто гірким.

Отже, яку саме каву вибирати – вирішувати вам, виходячи з власних вподобань.