Як вирощувати полуницю на підвіконнику – ви здивуєтеся як це просто

Домогтися врожаю полуниці у будинку чи квартирі цілком можливо. Тим більше, це не вимагатиме великих зусиль.

Полуниця містить вітаміни та мікроелементи корисні для організму. Ягода відноситься до сезонних рослин, в решту пори року на магазинних полицях ми зустрічаємо тільки імпортні або тепличні сорти.

Однак селекція дозволила любителям ягоди вирощувати полуницю протягом року у домашніх умовах. Для цього необхідно підібрати правильні сорти та створити сприятливі умови.

Розповідаємо вам, як виростити ароматні ягоди прямо на підвіконні.

Сорти полуниці

Рослини, що культивуються на відкритій грядці, не зможуть прижитися в домашніх умовах. Сьогодні існує безліч сортів, які призначені саме для «квартирного» врожаю. Фахівці рекомендують садити вдома лише ремонтантні сорти. Такі сорти будуть радувати вас полуницею цілий рік.

  • Суприм відноситься до високоврожайних сортів. Збір ягід починається із середини травня. За весь сезон ви отримаєте понад 2 кг полуниці. Вага однієї ягоди – 40 гр.
  • Женева. Цей сорт виведено американськими селекціонерами. Вага однієї ягоди досягає майже 50 гр, мають конусоподібну форму.
  • Королева Єлизавета II. Подібний сорт дає плоди з інтервалом в один місяць. Цвітіння продовжується з кінця квітня по листопад. Така рослина невибаглива і не потребує додаткового світла. Плоди великі – 50-60 гр.
  • Домашній делікатес F – це декоративний гібридний сорт. Добре підходить для вирощування у підвісних горщиках. Такий сорт подарує вам не лише ароматний урожай, але й стане чудовою окрасою балкона чи підвіконня.
  • Трістан. Другий гібридний сорт, який відноситься до ампельних. Квіти мають насичено малиновий колір. За сезон виростає майже 100 ягід. Плоди не дуже великі, мають конусоподібну форму. Орієнтовна вага – 25-30 гр.
  • Сільва. Ягоди мають майже еталонну форму. Маса кожної ягоди сягає близько 80 гр. Час урожаю становить майже 9 місяців.

Умови вирощування

Після того, як ви визначитеся з відповідним сортом. Необхідно подбати про вибір ідеального місця для вирощування полуниці. Є декілька факторів, на які варто звертати увагу.

Освітлення

Яскраве, сонячне світло – запорука смачних та ароматних ягід. Домашня полуниця має бути під освітленням 12-14 годин. Для розміщення ящиків із саджанцями краще вибирати найпівденнішу кімнату в будинку чи квартирі. У зимовий період природного висвітлення недостатньо. Додаткове світло можуть забезпечити люмінесцентні лампи денного світла або спеціальні фіто-лампи. Цей та інший необхідний інвентар можна придбати у спеціальних садівницьких магазинах.

Температура

Полуниця дуже чутлива до температури, тому в кімнаті необхідно дотримуватися 23-25 градусів за Цельсієм на постійній основі. За підвищеної температури погіршується запилення, зменшується кількість ягід.

Низька температура збільшує ризик розвитку грибкових та гнильних захворювань у рослини. Щоб забезпечити оптимальну температуру взимку, на підвіконня необхідно укладати матеріал, що утеплює.

Вологість повітря

Ягоди зазвичай адаптуються до умов кімнати і не вимагають підвищеної вологості. Однак розташування поблизу джерел тепла, таких як радіатори або обігрівачі, можуть створити проблеми. У цьому випадку поруч із саджанцями можна встановити ємності з водою для оптимального рівня вологості.

Грунт

Грунт для вирощування полуниці має кілька основних критеріїв.

  • Пухкість;
  • Вологомісткість;
  • Поживність.

Затяті садівники віддають перевагу гумусному ґрунту, з вмістом компосту та невеликої кількості піску. Уникайте лужних чи кислих ґрунтів. Захистити рослину від нестачі води можна змішавши ґрунт із гідрогелем.

Технологія посіву

Посів здійснюється наприкінці січня на початку лютого, але можна і пізніше. Перші плоди з’являються травні. Для того щоб полуниця виросла якнайшвидше, необхідно дотримуватися певної технології посіву:

  • Підготуйте невеликий пластиковий контейнер з пухким і живильним ґрунтом.
  • Поступово розподіліть насіння по поверхні грунту.
  • Насіння полуниці необхідно піддавати стратифікації. Тому після посіву приблизно через 2-3 тижні залежно від сорту необхідно помістити насіння в холодильник.
  • Після стратифікації поставте ємність у тепле та освітлене місце.
  • Перші сходи можна спостерігати вже за 2-3 тижні. Засипайте поверхню ґрунту річковим піском чи вермикулітом. Це допоможе запобігти хворобам розсади.

Раніше ми писали: Цей симптом першим вказує на деменцію на ранній стадії: перевір рідних!