Що таке масляні духи і чим вони відрізняються від спиртових?

Коли вибираєш для себе щось особисте, близьке до тіла, наприклад, нові духи, цікаво познайомитися з ним ближче. Дізнатися історію походження бренду або створення аромату, нюанси та подробиці процесу.

Мабуть, кожна з нас знайома з олійними парфумами. Щонайменше чула про них, як максимум має в арсеналі хоча б один флакон з ароматним маслом. На вигляд абсолютно непримітні пляшечки масляних парфумів зберігають у собі багатовікову історію та приголомшливу різноманітність аромакомпозицій.

Історія аромамасел веде нас на чарівний Схід, а саме до Стародавнього Єгипту. В Англії вперше вони з’явилися як подарунок королівській сім’ї, через тисячі років. Широкої популярності набувають за часів правління короля Генріха VIII (1509-1547) та королеви Єлизавети I (1558-1603). Англійські дами навчилися змішувати і створювати вишукані аромакомпозиції, стали використовувати не тільки як духи, але і як ароматизатори в приміщеннях.

В чому особливість масляних парфумів?

  • Склад. Ще один цікавий факт, що підтверджує прабатьківщину масляних парфумів. Основою всіх парфумів, не важливо в якому кінцевому вигляді вони представлені публіці, є парфумована олія. У тому числі і у звичних для нас брендових парфумах у флаконах з розпилювачем, використовують парфумовану олію з додаванням етилового спирту. Спирт у складі парфумів виступає у ролі розріджувача аромакомпозиції. У масляних духах розріджувачами служать кокосове або олія жожоба без запахів. З різниці складів випливають такі відмінності.
  • Стійкість. Тут однозначної думки немає. Одні стверджують, що концентрація масляних парфумів вище до 10 разів, ніж у парфумів на основі спирту. Їхня стійкість варіюється від 3 до 7 годин. Олійні парфуми гарантують стійкість від 10 годин до 24 годин. Деякі формули зберігають аромат до кількох діб. Інший табір стверджує, що концентрація в обох випадках приблизно однакова. Тоді теоретично стійкість теж має бути приблизно однаковою. Важливо врахувати, що стійкість аромату дуже індивідуальна, залежить від хімічного складу тіла.
  • Звучання. Масляні парфуми через м’яку основу звучать спокійно і не наполегливо. Запах тіла буде витонченим і ледве вловимим. Парфуми на спиртовій основі більш різкі, деякі ноти аромату більш виразні. Шикарний шлейф, маса уваги та компліменти будуть гарантовані.
  • Упаковка. За красою, вишуканістю, стилем, безумовно виграють брендові флакони у вигляді спрею з широким асортиментом ароматів. Робота маркетологів на лице. Але всім давно відомий факт, що товар гідної якості реклами, і тим більше яскравої упаковки, не особливо потребує. Це стосується масляних духів. Нехай вони не такі популярні, але постійні покупці та фанати у них є і вже не перше століття.
  • Формати та зручність. Масляні парфуми мають різні формати. В Україні поширені флакони від 10 до 100 мл., а також портативний ролик об’ємом від 5 мл., який поміститься в найменшу сумочку. Брендові парфуми у продажу зустрічаються у флаконах від 30 до 100 мл.
  • Функціональність. Духи можна використовувати тільки для надання аромату тілу, в іншому вони не придатні через спиртову основу. Масляні парфуми багатофункціональні. Свій улюблений аромат можна використовувати для створення свічок, мила, освіжувача для повітря. Олію можна додавати при прийнятті ванн.
  • Безпека. Склад масляних парфумів негорючий, в особливих запобіжних заходах необхідності немає. Духи-спреї легко спалахують і мають деякі обмеження щодо перевезення в Україні, наприклад, в ручну поклажу в літак їх вже не взяти, а портативний ролик можна.
  • Термін зберігання. Парфуми на основі спирту з часом випаровуються. Масляній основі це не загрожує, склад через роки залишається незмінним.
  • Ціна. Брендові парфуми напевно дорожчі. За їхньою упаковкою стоїть дорога реклама, особи популярних знаменитостей, ім’я модного бренду. Якщо масляні парфуми «нарядити» в подібну оболонку, то їх цінник буде не дешевшим, а то й дорожчим.

духи

Як правильно використовувати масляну парфумерію

Користуватися олійними парфумами важливо вміти правильно. Як мінімум для того, щоб уникнути появи плям на власному одязі. А така пляма зазвичай дуже складно видалити або вивести з тканини.

На відміну від спрею, який можна наносити на тканину, тіло і навіть волосся, використовувати олійні композиції треба акуратніше. Користуватися ними краще після прийняття душу. Парфумований склад гарно підкреслюватиме чистоту шкіри і не залежатиме від домішок сторонніх запахів.

Варіант нанесення залежить від ваших власних переваг, але варто враховувати кілька факторів: масляний парфум починатиме яскравіше розкриватися, як правило, на теплих ділянках тіла: рука біля вен (місце на зап’ястях і на згинах ліктів), шия, плечі.

Кількість необхідного засобу також важливо знати. Під час користуванням стійкою ефірною олією багато краще не наносити. Масляні парфуми відрізняється стійкістю – один пшик або одна крапля і запах буде з вами не менше одного дня.

Вибирати найбільш улюблений спосіб застосування – це вже ваша особиста справа або справа випадку і настрою.

Масляні парфуми також можуть вимагати і особливого зберігання: як і будь-яку іншу парфумерію, утримувати парфуми важливо чітко у закритому вигляді. Також необхідно тримати флакони в затемненому місці – залишати під палаючими променями сонця категорично не можна. Явною ознакою псування може бути характерна зміна кольору речовини.

Читайте також: Любить чи не любить? Як знаки зодіаку виражають свої почуття.