Як збити температуру у дитини без застосування ліків

Позбавити лихоманки та полегшити стан дитини можна не тільки жарознижувальними препаратами, а й зовсім без використання ліків. Розбираємось, як збити температуру у дитини, у яких випадках можна і потрібно це робити.

Педіатри рекомендують у перші три місяці життя малюка застосовувати жарознижувальні препарати при температурі вище 38°C, а у старших дітей — при температурі вище 38,5°С. Але багато залежить від стану дитини, особливостей її організму. Наприклад, якщо є певні захворювання (порок серця, епілепсія, гідроцефалія), знижувати температуру рекомендується ще до того, як градусник покаже 38°С. Також обов’язково потрібно вживати заходів, якщо дитина погано переносить високу температуру, у неї з’явилася задишка або утруднене дихання, почалося блювання або пронос, малюк відмовляється пити.

Часто підвищення температури супроводжують інші симптоми: озноб, біль у м’язах, підвищена пітливість, головний біль, тремор (тремтіння), ознаки зневоднення, загальне нездужання.

Збити температуру у дитини можна не тільки за допомогою жарознижувальних. Розповімо, які способи прийнятні для дітей.

Що потрібно знати про високу температуру у дітей

Батькам слід знати основні причини, які можуть викликати підвищення температури у дитини та способи її зниження. Але також треба мати на увазі, що різкий стрибок температури може бути одним із симптомів захворювання, діагностувати яке повинен лікар.

Причини високої температури у дітей: Інфекції, перегрів, прорізування зубів, реакція на вакцинацію
Як можна вимірювати температуру у дітей: У роті, ректально, під пахвою, безконтактно (чоло, вухо)
Верхні межі нормальної температури у дітей (вимір у пахвовій западині): Новонароджені – 36,8 ° С, до 3 років – 37,4 ° С, 3-6 років – 37,2 ° С, з 6 років – 37 ° C.
Яке підвищення температури вважається лихоманкою?: Від 37,4 ° С – при вимірі в пахвовій западині, від 38 ° С – при ректальному вимірі, від 37,6 ° С – при вимірі в ротовій порожнині або вушним термометром.
Яку температуру у дитини рекомендується збивати: Немовлятам від 0 до 3 місяців – вище 38°С, дітям старше – вище 38,5°С.

Як збити високу температуру 38, 39, 40 у домашніх умовах без ліків

Полегшити стан дитини можна без медикаментів, достатньо відрегулювати теплообмінні процеси. Один із них — теплопродукція, тобто виробництво тепла організмом. Другий — тепловіддача, «викид» цього тепла у довкілля.

Допустимо, якийсь вірус викликав у дитини захворювання, і замість оптимальних 36,6 ° C організм почав виробляти тепло з підвищеним градусом – від 38 і вище. Завдання дорослих у такій ситуації — знизити підвищений виробіток тепла та підвищити тепловіддачу. Розкажемо, як це можна зробити без ліків.

images

Звести до мінімуму рухову активність

Коли дитина рухається, теплопродукція посилюється, а значить і так висока температура підвищується. Тому потрібно вкласти дитину в ліжко, включити мультики, дати розмальовки або розповісти казку. Іншими словами, потрібно постаратися зробити все можливе, щоб дитина більше часу проводила у спокої — це перший крок до зниження температури.

Годувати дитину, коли вона сама захоче

Під час перетравлення їжі також виробляється тепло, надлишок якого на даний момент не потрібний. Тому якщо дитина відмовляється від їжі, не треба її вмовляти.

Підтримувати оптимальну температуру у приміщенні

У кімнаті не повинно бути спекотно! Чим тепліше у приміщенні, тим менше тепловіддача. Якщо у дитини температура 38 ° C, а в дитячій – 28 ° C, організм виділятиме мало тепла і температура тіла не знизиться. Інша річ, якщо в приміщенні буде 20 ° C (плюс-мінус 2 градуси) – такий рівень стимулюватиме організм віддавати більше тепла, і це сприятиме зниженню температури тіла.

Щоб дитина при цьому не відчувала дискомфорту, її можна вкрити ковдрою, на ноги вдягнути шкарпетки.

Багато пити

Це допомагає збільшити потовиділення, що впливає на зниження температури. Для покращення потовиділення можна приготувати дитині липовий чай з медом або журавлинний морс.

Більше пиття хворій дитині треба, щоб заповнити втрату рідини при значному потовиділенні. Вживати можна як звичайну воду, так і ягідні морси, узвари, неміцний чай з лимоном. Корисні компоти із сухофруктів, у яких міститься багато калію, необхідного для роботи серця.

Напої, як і їжа, не повинні бути гарячими: за температури додаткові джерела тепла ні до чого.

high fever

Робити компреси

Шкіра – це основний орган, через який видаляються надлишки тепла. Цьому процесу можна допомогти компресами.

Для процедури краще користуватися махровий рушник, попередньо змочивши його водою кімнатної температури. Але не спиртом! При проникненні через шкіру маленьких дітей спирт може спричинити отруєння.

Допустимо обгортання у вологий рушник або простирадло. Але компреси не можна застосовувати, якщо дитину знобить. У такому разі малюка треба спочатку зігріти (розтерти долоні та ступні, вкрити ковдрою, дати попити теплого) і лише потім знижувати температуру.

Пам’ятайте, що у разі якшо ваша дитина захворіла ОБОВ’ЯЗКОВО телефонуйте до медиків, а не займайтесь самолікуванням.