Що відбуватиметься з організмом, якщо пити молоко щодня

У статті розповідаємо як організм реагує на щоденне вживання улюбленого натурального напою.

Молоко містить близько 13 поживних речовин: високоякісний білок, кальцій, деякі виробники додають вітамін Д, вітаміни групи В, які допомагають організму перетворювати їжу на паливо.

При виборі молока можуть виникнути питання: чи є в молоці доданий цукор?

У звичайному молоці є цукор – у вигляді лактози. Він не вважається доданим цукром, як рафінований цукор, мед, фініковий сироп.

Що означає відсотки жиру в молоці?

Відсотки молочного жиру відносяться до кількості жиру за вагою. Цілісне молоко, найближче до коров’ячого, має жирність близько 3,5%, знежирене молоко містить дуже мало жиру (менше 0,2%).

Різниця у кількості жиру в молоці відбивається на калоріях. Як це робиться?

Перед розливом молока видаляють весь жир. Потім його знову додають у молоко у різних пропорціях. Молоко не розбавляють водою. Хоча вміст жиру в молоці може бути різним, проте все коров’яче молоко зберігає основні поживні речовини. Кількість білка та кальцію однакова за будь-якого % жиру. Існує міф, що кальцій не засвоюється, якщо молоко з низьким відсотком жиру. Але кальцій – це не жиророзчинний вітамін, він засвоюється навіть за 0%. Варто звернути увагу, що у 1 склянці молока 2% вже 120 ккал (1 г жиру дає 9 ккал).

Кому варто вибирати нижчий відсоток жирності молока/кисломолочних продуктів?

Тим, у кого зайва вага, дисліпідемія (порушення обміну холестерину) при деяких станах ШКТ, але це обговорюється індивідуально з лікарем. (Читайте також, Які продукти виключити з раціону кожному знаку Зодіаку, щоб схуднути у 2023 році)

Є ті, у кого погано засвоюється лактоза. Виникає при різних пошкодженнях тонкої кишки. Через атрофічні процеси в слизовій оболонці відбувається зниження синтезу ферменту – лактози.

молоко

Які можуть бути ознаки?

Нудота, бурчання у животі, абдомінальний біль, діарея, метеоризм, тяжкість у животі. Деякі люди з лактазною недостатністю можуть нормально переносити певну кількість молока (у всіх індивідуально), але їм не рекомендовано вживати лактозовмісну їжу, в якій 12 г і більше лактози (1 склянка молока). Важливо, що термічна обробка молока не змінює вміст лактози у їжі. Якщо у вас є підозра на лактазну недостатність, краще обговорити обмеження з лікарем. (Читайте також, Рибна дієта для похудання)

Сьогодні все більше виробників в Україні випускає безлактозні молочні продукти. Безлактозне молоко має майже такий самий смак, консистенцію та поживні речовини, що і звичайне молоко. Якщо з якоїсь причини ви віддаєте перевагу альтернативному молоку: рисовому, соєвому, мигдальному, кокосовому вівсяному та іншим, звертайте увагу на збагачення їх макро- і мікроелементами, особливо кальцієм.

молоко

Якщо ви добре переносите лактозу, якщо ваш раціон збалансований і різноманітний, то молоко можна споживати щодня: у нього багатий поживний склад, та й каша на молоці смачніша.