Як посадити і виростити хурму з кісточки в домашніх умовах

Хурма — чудовий, смачний та корисний фрукт. У Китаї хурму називають “сливою богів”. Українці дуже полюбляють хурму, тому кожного року її стає все більше на полицях наших магазинів. У багатьох постає питання, чи можна виросити цю культуру вдома? Так, можливо! Про те, як виростити з кісточки хурму в домашніх умовах, ми розповімо в цій статті.

Хурма містить великий набір корисних елементів: залізо, вітамін С, кальцій, марганець, мідь, яблучну кислоту і не лише. Росте в основному в південних широтах, тому плоди формуються восени, не раніше другої половини жовтня. Хурма не переносить мінусових температур!

Поласувати яскравими помаранчевими плодами можна лише пізньої осені та взимку. Відомо чимало різних груп цієї культури, отже є велика кількість сортів. Переконатися в цьому може кожен з нас, купуючи фрукти в магазині. Плоди розрізняються за формою, забарвленням, розміром і, що найважливіше, — за смаком.

хурму

Як проростити кісточку хурми перед посадкою в домашніх умовах

Розглянемо цей важливий процес поетапно:

  1. Звільніть кісточку від м’якоті. Брати кісточку потрібно у спеціально обраного вами сорту хурми, що підходить для ваших умов та за смаковими уподобаннями. Плід, з якого передбачається використовувати кісточку, повинен бути добре визрілим, неушкодженим хворобами або шкідниками, не підмороженим (що нерідко зустрічається в період зняття врожаю після раптових заморозків або зберігання в магазині).
  2. Проведіть попередню передпосівну підготовку. Вона не вимагає трудомістких та спеціальних знань та навичок. Головне тут — дотримуватись деяких правил та рекомендацій. Спочатку кісточку потрібно добре промити та висушити. Кісточка має дуже щільну оболонку, звідси її повільне проростання. Тому не варто впадати у відчай, якщо через 2-3 тижні не побачите бажаний паросток. Наберіться терпіння і станеться диво у вигляді маленького світло-зеленого проростка.
  3. Обробіть від інфекції. Найпростіше для цього застосувати світло-рожевий розчин марганцівки, замочивши кісточку на 2-3 дні. До того ж, переміщення в рідину допоможе відразу виявити і прибрати слабосхожі екземпляри: вони відразу спливуть на поверхню. До аналогічного результату призводить і замочування у звичайній теплій воді на пару годин.
  4. Замочіть у стимуляторах зростання. Це пришвидшить процес. Для цього застосовуються різні препарати — як магазинні, так і приготовані самостійно.
  5. Проведіть стратифікацію насіння. Стратифікація насіння підвищить ефективність такого замочування. Це переміщення насіння в середовище знижених температур, наближених до природних, імітованих у домашніх умовах. Підготовлене таким чином насіння, у нашому випадку – кісточки, сходить набагато швидше. Слід намочити серветку або ватяний диск у будь-якому відповідному препараті і ретельно загорнути в них кісточку або прикрити зверху другим ватним диском. Залишилося лише розмістити загорнуту кісточку в холодильник на 1-1,5 місяці.

Як провести скарифікацію насіння хурми для домашнього вирощування

При вирощуванні хурми з кісточки набагато ефективнішим способом підготовки насіння виявляється скарифікація, тобто порушення цілісності зовнішньої оболонки кісточок із дуже твердою оболонкою. Це буде наступним етапом на шляху отримання майбутнього проростка. Скарифікація буває механічною, хімічною чи термічною. У нашому випадку найкраще підходить перший варіант:

  • Будь-яким зручним способом акуратно надрізаємо або надколюємо оболонку. Можна застосувати гострий ніж чи шило. Дуже важливо тут не пошкодити внутрішній вміст — ядерце.
  • При велику кількість кісточок можна використовувати крупний пісок або дрібний гравій, з яким ретельно перетирають кісточки.
  • Найпоширеніший спосіб скарифікації – обережно потерти кожен бочок кісточки дрібним наждачним папером. Зустрічаються рекомендації щодо використання звичайної овочевої терки.

Кісточка готова. Саме час перейти до чергового етапу підготовки грунту.

Читайте також: Топ 7 кімнатних рослин, які зруйнують ваш шлюб: терміново позбудьтеся їх.

Підготовка ємності та ґрунту для вирощування хурми в горщику будинку

Про підготовку ґрунту, напевно, не скажемо нічого нового. Вимоги до ґрунту аналогічні за будь-якого посіву. Він має бути родючий та пухкий для гарного доступу повітря та вологи. Якщо у вас немає заздалегідь підготовленого ґрунту, то радимо брати покупний – універсальний. Раджу додати у ґрунт вермикуліт. Такий прийом дозволить воді краще затримуватись у ґрунті, забезпечуючи підтримку необхідної вологості ґрунту. Це звільнить вас від частих поливів

Розмір посадкових ємностей залежить від кількості кісточок. Основна вимога – насипати на дно керамзит на дренаж. Це звільнить від застою зайвої вологи.

Як посадити хурму з кісточки в домашніх умовах у 4 етапи

Тепер розповімо, як провести посадку дерева із кісточки в домашніх умовах:

  1. Кісточки розкладають по поверхні ґрунту і присипають зверху ґрунтом близько 1 см, злегка прихлопнувши рукою.
  2. Тепер потрібно її зволожити.
  3. Після цього настає дуже важливий момент. Ваш мінігород потрібно помістити в тепличні умови: поставити в поліетиленовий пакет або контейнер і перемістити в темне тепле місце. Підходить розміщення на батареї опалення (не надто гарячої) або поблизу неї.
  4. Не забувайте регулярно змочувати вашу тепличку. З часом зверху на кришці таких укриттів з’являється волога – конденсат. Внаслідок чого нерідко з’являється пліснява, яка може занапастити молоді паростки. Цього допускати не слід, тому регулярно провітрюйте рослини.

При дотриманні необхідних умов при посадці хурми кісточкою появи паростка очікується не раніше, ніж через місяць, а іноді і довше. Дуже важливо не пропустити цей момент та вчасно звільнити паросток. Нерідко паросток виявляється у «полоні» у твердої оболонки, яку обов’язково потрібно акуратно зняти за допомогою пінцету або голки.

Догляд за хурмою з кісточки: як поливати і підгодовувати паросток

Проростки виставляються світ у тепле місце. Бажано виключити вплив прямих яскравих сонячних променів. Подальший догляд полягатиме в регулярних поливах та періодичних підживленнях будь-якими азотними добривами для зростання. Добре підходять добрива в дрібних упаковках для підживлення розсади або кімнатних рослин. За наявності кількох сходів слід вибрати найздоровіші та найсильніші. Ті, що залишилися (якщо вам не потрібні) доведеться викинути. Можна поділитися із друзями чи сусідами.

Правила пересадки кімнатної хурми

Вибраний проросток, що вже підріс пересаджують на постійне місце. Для цього вибирають невеликий горщик, не вище 10 см. Для кращого укорінення молоду рослину бажано вкрити зверху скляною банкою. Для гартування її слід регулярно знімати для провітрювання та обприскування. Приблизно через 4 місяці ви отримаєте повноцінну молоду рослину, що досягає у висоту близько 15 см.

Тепер ви знаєте, як отримати стиглі, ароматні та смачні плоди. Вони з’являться через 3-4 роки після посадки.

Більше цікавого читайте на нашому каналі у Google news.