Як правильно посадити троянди у відкритий грунт весною

Троянди відомі всім як вкрай примхливлива садові рослинаи. Але краса цієї рослини настільки зачаровує, що кожного сезону тисячі садівників замислюються над тим, як посадити троянду. Розповідаємо про всі тонкощі цього процесу.

Рекомендується садити троянди навесні лише після того, як температура ґрунту досягне позначки 10-12°С. В Україні цей час зазвичай випадає на початок-кінець квітня. Бажано вибирати саджанці з нирками, що ще не розпустилися, або з дуже короткими втечами. Що стосується місця посадки, то для більшості видів троянд найоптимальнішими є сонячні місця на південно-східній та південній сторонах ділянки.

Як підготувати саджанці троянд до висаджування

Перед висаджуванням виконайте такі важливі дії:

  • Звільніть саджанець від упаковки. Обережно зніміть захисний матеріал, намагаючись не пошкодити рослину. Посадити саджанець разом з пакувальною сіткою можна тільки в тому випадку, якщо це передбачено виробником (пакувальний матеріал, що розкладається – папір).
  • Розправте коріння та уважно їх огляньте. Якщо виявите ознаки хвороби, обробіть саджанець будь-яким біофунгіцидом. Посохле або пошкоджене коріння троянди обріжте, у нормальних троянд оновіть зрізи, підрізавши приблизно на 1-2 см, щоб було видно здорова білу серцевину. З часом це дозволить троянді краще засвоїти поживні речовини. Якщо коріння надто довге, то вкорініть його до 30-35 сантиметрів.
  • При необхідності обріжте пагони. Посадка троянд навесні у відкритий ґрунт передбачає також обрізання пагонів саджанця. Огляньте пагони, видаліть поламані та найтонші з них. Найдовгі гілки троянд обріжте до рівня 30-35 см. На кущі залиште найміцніші гілки і обріжте їх до 2-7 бруньок, залежно від виду.
  • Якщо стебла покриті парафіном, перед висаджуванням очистіть пагони дерев’яною зубочисткою, щоб троянда могла “дихати вільніше”. Проведіть поздовжню лінію – віск почне відставати від кори саджанця. Акуратно підчіплюйте зубочисткою шар воску, піднімаючи його.очистити саджанець троянди від воску.
  • Замочіть коріння саджанців. Щоб заповнити нестачу вологи, опустіть коріння саджанців (до кореневої шийки) на 2-3 години у воду або розчин будь-якого стимулятора росту (препарат готуйте відповідно до інструкції). Потім для дезінфекції зануріть коріння саджанців на 20 хвилин у розчин мідного купоросу.

Висаджування троянд навесні: головні правила

Місце для посадки троянди потрібно вибирати виходячи з того, що ця вибаглива рослина потребує хорошого освітлення та захисту від вітру. Тому не рекомендується садити троянду під деревом, біля стіни або в низині, оскільки такі умови сприяють розвитку захворювань та загниванню кущів.

Якщо на вибраній для посадки ділянці раніше росли троянди, то ґрунтовий шар необхідно замінити новим (на глибину ≈50 см).Також важливий рівень кислотності ґрунту – троянди віддають перевагу слабокислому ґрунту (pH 5,5-6,5). Якщо земля на ділянці не відповідає цим показникам, рівень pH можна підкоригувати.

Ями для посадки саджанців троянд роблять шириною 40-60 см. Якщо грунт суглинний, глибина ями розраховується так: до довжини коренів додають 15 см. На важкому глинистому грунті яму роблять глибшою (60-70 см). На дно ями насипте компост або перегній змішаний з 1-2 ст. попелу, а зверху – горбок із верхнього родючого шару ґрунту.

троянди

Коріння підготовлених саджанців вмочіть у суміш глиняної бовтанки з добривом (3 таб. фосфорбактерину розчиніть у 500 мл води і долийте в 9,5 л бовтанки), після чого саджанець помістіть на горбок, розправляючи коріння. Потім яму із саджанцем засипте землею, заглиблюючи місце щеплення на 3-8 см. Щоб захистити кореневу шийку від перепадів температури, землю навколо рослини обережно ущільніть.

Для стимуляції зростання посадкову яму можна покласти таблетку Гетероауксина, а захисту коренів від гнилі – кілька таблеток Глиокладина.

троянди

Посаджену троянду рясно полийте. Можна тим самим розчином, який залишився після замочування саджанця. Намагайтеся не потрапляти на пагони, інакше рослина ризикує отримати сонячні опіки. Якщо після рясного поливу оголилося місце щеплення, засипте його землею. Заключний етап – мульчування посадки компостом, перегноєм чи сухою землею. Потім посаджену троянду слід притінити на 10-12 днів.

Раніше ми писали: Висаджування цибулі сіянки навесні: корисні поради.