Догляд за гібіскусом в домашніх умовах: корисні рекомендації

Догляд за гібіскусом не такий вже й складний, якщо дотримуватися певних рекомендації.

Яскравий і пишний гібіскус додає інтер’єру тропічного шарму. Якщо правильно доглядати китайську троянду, виконувати всі вимоги і з турботою поставитися до рослини, вона цвістиме і радуватиме око довгі роки. Дотримуйтесь цих порад щодо догляду за гібіскусом, і він відповість вам чудовими квітами.

Вирощування гібіскуса в домашніх умовах – цікаве заняття і під силу будь-якому садівнику. Незважаючи на свою скромність у вимогах щодо догляду, гібіскус все ж таки має свої правила, яких потрібно дотримуватися, щоб виростити здорову і красиву рослину.

Гібіскус – дуже популярна і неймовірно красива квітка, яка успішно вирощується як у саду, так і в кімнатних умовах. Рід «Гібіскус» відноситься до сімейства «Мальвові» і налічує понад двісті видів та сортів.

Саме чай «Каркаде» каркаде роблять з “Суданської троянди” (вид гібіскусу) . Але Суданську троянду вирощують тільки в саду, а в домашніх умовах прижився інший вид рослини – Гібіскус Китайський або Китайська троянда. Про догляд в домашніх умовах за кімнатним видом гібіскусу ми сьогодні й поговоримо.

догляд за гібіскусом

Догляд за гібіскусом в домашніх умовах: поради флористів

Догляд за гібіскусом не буде забирати багато сил і часу, якщо створити для рослини відповідний мікроклімат, дотримуватися основних правил поливу і своєчасно вносити в ґрунт добрива.

Велика перевага квітки полягає в невибагливості, швидкій акліматизації та високій стійкості до захворювань та шкідливих комах. Вам не знадобиться щоденний контроль та складні маніпуляції з квіткою.

Все, що від вас буде потрібно – це своєчасні поливи, регулярні підживлення та пересадки. Давайте детальніше зупинимося на кожному з пунктів і дізнаємося, як правильно доглядати за китайською трояндою, щоб вона добре росла і рясно цвіла.

Найцікавіші наші новини тепер і на Google news. Підписуйтеся.

Освітлення та місцезнаходження гібіскусу

  • Китайська троянда – світлолюбна рослина, тому горщики з нею краще ставити на підвіконня, що виходить на південний бік будівлі;
  • Однак тривале перебування під палючим сонцем небажане, тому влітку їх краще переставляти чи накривати марлею;
  • Крім цього, можна виносити квіти на вулицю, щоб вони могли подихати, але не варто залишати їх на протягу, оскільки це може призвести до деяких захворювань.

Гібіскус непогано почувається і в тіні, але через дефіцит сонячного світла він піде в довжину, а цвісти не буде. Тому в зимовий період, коли тривалість світлового дня коротка, необхідно подбати про створення штучного освітлення.

Температура і полив гібіскуса

Ще один важливий критерій вирощування гібіскуса будинку – це температурний режим.

Влітку оптимальним вважається межа від 20 до 25 градусів. У цей період квітку потрібно рясно поливати відстояною водою кожні 2-3 дні, якщо верхній шар ґрунту висох. З вдячністю гібіскус прийме і обприскування з пульверизатора теплою водою, що підвищує вологість повітря.

Восени для гібіскусу бажано тримати температуру не вище 18 градусів, щоб китайська троянда могла нормально підготуватися до зимової сплячки. В іншому випадку рослина може не зацвісти. Восени його поливають меншими дозами, кожні 3 дні при сухому верхньому шарі ґрунту, а з піддону воду зливають через 30-40 хвилин. Обприскування в осінньо-зимовий період проводять рідко.

Зимівка, як правило, проходить нормально. Однак, рослини потребують регулярних поливів та підживлень, тому тут також потрібний акуратний догляд за гібіскусом. Щодо температури, то вона не повинна падати нижче 10 градусів тепла. Якщо в кімнаті буде прохолодніше, листя пожовкне і опаде.

догляд за гібіскусом

Підкормка гібіскуса

Добрива для гібіскуса кімнатного також критично важливі, як і дотримання правильного режиму поливу. При дефіциті поживних речовин рослини можуть почати поступово в’янути, а також перестануть цвісти.

Як правило, гібіскус підгодовують двічі на рік:

  1. Влітку. У китайської троянди починається період активної вегетації, тому воно потребує хорошого живлення. Їй потрібні такі елементи, як магній, мідь, залізо та фосфор.
  2. Весною. У цей період квіти прокидаються від зимової сплячки, тому для відновлення метаболізму їм потрібна велика кількість азоту.

Фахівці рекомендують використовувати збалансовані добрива з гарним співвідношенням мінералів та мікроелементів.

У магазинах продаються спеціальні підгодовування для китайської троянди, і ви можете купити їх. Непоганою альтернативою є попел плодових дерев або розчин коров’ячого гною, який розводиться у воді у співвідношенні 1 до 10.

З обережністю слід використовувати підживлення, які містять фосфор. Цей елемент здатний викликати у рослини опіки, які можуть призвести до її загибелі або китайська троянда може перестати цвісти. Щоб знизити подібні ризики, полив слід проводити щонайменше через годину після внесення добрив у ґрунт.

Раніше ми писали: Як виростити смачні огірки на підвіконні – це може зробити кожен, спробуйте і ви.