Повний перелік ліків на які потрібний рецепт з 1 квітня

Публікуємо повний перелік ліків на які потрібний рецепт з 1 квітня. Список може доповнюватися.

Отже МОЗ України з квітня 2023 року запускає третій етап впровадження електронних виписок на ліки. Вони стануть обов’язковими на всі рецептурні препарати (приналежність до такого вказується в інструкції). Без рецепта з квітня 2023 року не можна буде придбати майже ніякі лікарські засоби в ампулах, а також протизапальний Німесил та його аналоги.

Анальгін у вільному відпуску буде тільки в упаковці на 10 таблеток, більше – за рецептом. Водночас усі знеболювальні на основі парацетамолу та ібупрофену, як і раніше, продаватимуть безперешкодно.

E-рецепти стануть обов’язковими для більшості ліків. Виписати електронний рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, а також лікарі-ФОПи. Принцип отримання той же, що і для звичайного рецепта.

Повний перелік ліків на які потрібний рецепт:

  • Знеболювальні та жарознижувальні

Німесіл та його аналоги – тільки за е-рецептом.

повний перелік ліків

  • Гормональні препарати

Гормональні препарати продаватимуться лише за рецептом. Усі гормональні препарати відпускатимуться за рецептом, включаючи гормональні контрацептиви. До них відносяться такі препарати: Белара, Джаз плюс, Еротекс, Ліндінет, Постинор, Дуфастон, Жанін.

Також до гормональних препаратів належать Тироксин L-тироксин або Еутірокс. Їх приймають люди із захворюваннями щитовидної залози. Ці ліки також лише за рецептом.

На гормональні мазі, наприклад Момедерм, Бетаметазон, Тримістин також потрібен рецепт.

  • Ліки проти гіпертонії

Всі популярні засоби для зниження тиску, такі як Каптоприл, Каптопрес, Бісопролол, Еналаприл будуть продаватися виключно за рецептом. Навіть сечогінні препарати Фуросемід та Діакарб, які також використовують гіпертоніки, лише за рецептом.

  • Для серця

Препарати для “сердечників” на основі спирту – відтепер лише за рецептом. До них відносяться: Барбовал, Корвалол, Валокардін. Магнікор або Кардіомагніл на 100 таблеток – тепер теж потрібний рецепт. Етиловий спирт – тепер теж “рецептурний” препарат.

Додаткова інформація про ліки

У Державному реєстрі лікарських засобів є перелік усіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Там зазначено, який засіб може відпускатись без рецепта, а який виключно з ним.

Для пошуку ліків введіть у рядок пошуку його назву, потім відкрийте реєстраційне посвідчення відповідного лікарського засобу (крайня ліва колонка у таблиці), та у профілі лікарського засобу знайдіть рядок Умови відпуску. Там і буде вказано, рецептурний чи ні цей препарат.

Читайте також: Скільки коштуватиме побудувати будинок з нуля?