Передпосівна обробка насіння

Можна, звичайно, не морочитися і посіяти насіння сухим. Але лінь може відгукнутися вподальшому – непідготовлене насіння сходить довго, нерівномірно, а деякі можуть і зовсім не зійти.

Саме тому перед посівом насіння потрібно приділити увагу – є кілька прийомів, які допоможуть отримати якісні сходи.

Що таке передпосівна обробка насіння

Передпосівна обробка насіння – це комплекс заходів, спрямований на підвищення відсотка схожості насіння, енергії його проростання та захисту від хвороб та шкідників.

Як правило, це досить прості агрономічні прийоми, але вони дають явний позитивний ефект. Читайте також, Коли садити розсаду у 2023 році.

Корисна інформація про передпосівну обробку насіння (таблиця)

Передпосівну обробку насіння умовно можна розділити на кілька видів:

  • Фізіологічна: Замочування, пророщування, барботування
  • Термічна: Прогрівання, загартування, стратифікація, снігування
  • Механічна: скарифікація
  • Хімічна: Протруювання, обробка мікроелементами та стимуляторами росту

Технології та способи передпосівної обробки насіння

Деякі методи передпосівної обробки насіння досить трудомісткі, їх застосовують у сільському господарстві. Але є й прості способи, доступні будь-якому дачнику.

1. Знезараження

Рослини, у тому числі й овочеві, як відомо, хворіють. Причому патогени можуть селитися не тільки на корінні, листі та плодах, але і на насінні. Якщо посіяти заражене зернятко, у вологому ґрунті збудники дуже швидко розвинуться і вразять розсаду чи посіви. Саме тому насіння потрібно знезаражувати.

Для якого насіння? Для своїх, зібраних зі свого городу. Магазинне насіння, як правило, вже протруєне спеціальними препаратами.

Як зробити? Найпростіший і доступніший спосіб знезаразити насіння – замочити його на 20 хвилин у розчині марганцівки. Або на 15 хвилин у розчині соди або мідного купоросу (1).

Чим обробляти насіння
  • Насіння томатів, огірків, коренеплодів, кабачки, баштанних культур – можна обробити розчином Марганцівки – 1 г на 100 мл води.
  • Насіння томатів, огірків, моркви, буряка, петрушки, селери, цвітної капусти, редиски, цибулі – можна обробити розчином Борної кислоти, в ппропорції 2 г на 10 л води.
  • Насіння томатів, огірків, можна обробити розчином соди, в пропорції – 5 г на 100 мл води.
  • Насіння томатів, огірків, буряка, цибулі, селери, можна обробити розчином мідного купоросу, у пропорції – 2 г на 10 л води.
  • Насіння моркви і петрушки, можна обробити розчином мідного купоросу, у пропорції – 5 г на 10 л води.

Після замочування в будь-якому з цих засобів насіння потрібно промити і підсушити (особливо дрібні), щоб їх простіше було сіяти.

Читайте також, Як виростити смачні огірки на підвіконні – це може зробити кожен, спробуйте і ви.

2. Прогрівання

Є 2 варіанти прогрівання насіння – у гарячій воді та теплому приміщенні. Перший спосіб має відразу 2 призначення – знезаразити насіння та стимулювати їх проростання. Другий дозволяє простимулювати у рослин утворення жіночих квіток, які, власне, і дають урожай.

Для якого насіння? Томати, огірки, капуста, тугоподібне насіння (морква, петрушка, кріп, селера, пастернак).

Як зробити? Насіння потрібно залити гарячою водою (50 ° С) і залишити на 20 хвилин. Найзручніше поставити ємність із замоченим насінням на батарею, щоб вода швидко не остигала. А навесні та влітку в ємність треба періодично підливати гарячу воду, щоб температура була весь час однаковою.

Після замочування у гарячій воді насіння потрібно остудити у холодній та підсушити.

У томатів, огірків та капусти таке прогрівання вбиває інфекцію на поверхні насіння, наприклад, збудників фітофторозу, борошнистої роси та кіли. А тугоподібне насіння після такої процедури сходить набагато швидше – гаряча вода змиває з оболонки зернят ефірні олії, які перешкоджають їх проростанню.

Для якого насіння? Свіже насіння огірків (1 – 3-річні).

Як зробити? Взагалі, насіння краще зберігати до посіву в прохолодному приміщенні, але свіже насіння огірків за 2 – 3 місяці до посіву потрібно прогріти при температурі 20 – 30 ° С. Для цього достатньо пересипати їх у тканинний мішечок або паперовий пакетик і покласти в теплому місці, наприклад, неподалік батареї.

Сенс такого прогрівання у тому, щоб простимулювати утворення зав’язок – в огірків на одній рослині, як відомо, утворюються як жіночі, і чоловічі квітки. А проблема в тому, що у свіжого насіння, зібраного минулого року або 2 – 3 роки тому, на зав’язях утворюється більше чоловічих квіток, ніж жіночих. І врожай у такому випадку сильно знижується. І лише після 4 років зберігання насіння, рослини, вирощені з них, дають більше жіночих квіток.

3. Замочування

Цей прийом дозволяє отримати сходи швидше та «реанімувати» старе насіння.

Для якого насіння? Для всіх, окрім дуже дрібних.

Як зробити? Найпростіший варіант – насіння потрібно загорнути у вологу тканину, покласти в поліетиленовий пакет (у цьому випадку тканина довше залишатиметься вологою) і покласти в тепле місце. Найкращий варіант – покласти на батарею дошку для нарізання продуктів, а на неї – пакет із насінням.

Як тільки насіння набухне – їх можна висівати.

4. Пророщування

Ще один спосіб отримати сходи швидше.

Для якого насіння? Для всіх, окрім дуже дрібних.

Як зробити? Все те саме, що і з замочуванням, але насіння в ганчірочці потрібно потримати довше – до моменту, коли вилізуть коріння. Після цього їх можна сіяти. В цьому випадку сходи з’являться ще швидше.

Однак цей спосіб має свої мінуси. Коріння дуже тендітні і їх можна пошкодити при посіві. А якщо насіння висівається на не розсаду, а відразу у відкритий ґрунт, може з’явитися ще одна проблема. Наприклад, коріння проросло, а на вулиці зарясніли дощі і сіяти неможливо. А поки чекатимемо хорошої погоди, коріння сильно переросте і тоді шанси зламати їх при посадці будуть ще вищими.

5. Загартовування

Цей прийом корисний для багатьох культур – він дозволить зійти насінням навіть у прохолодному ґрунті, а рослини, вирощені із загартованого насіння, простіше переносять похолодання.

Для якого насіння? Холодостійкі овочі – морква, петрушка, цибуля, селера.

Як зробити? Тут просто – замочене насіння на початку проростання (не більше 5% насіння) потрібно висипати в якусь тару і покласти в холодильник. Але бажано вибрати найхолодніше місце, наприклад, ближче до морозилки – температура для загартовування цих культур має бути в межах 0 – 1 °С. Насіння необхідно час від часу перемішувати.

Терміни загартовування насіння залежать від культури:

  • морква, цибуля – 15 – 20 днів;
  • петрушка – 18 – 22 дні;
  • селера – 20 – 24 дні.

Після закінчення цього терміну насіння висівають у грунт, але важливо, щоб грунт був вологий.

Для якого насіння підходить? Теплолюбні овочі – томати, огірки, кабачки.

Як зробити? Для цих культур загартування проводять трохи інакше. Набрякле насіння, як тільки воно почне проростати, потрібно загорнути в якусь тканину і закопати в сніг на 2 – 3 доби. Міські жителі можуть, наприклад, набрати сніги у відро і поставити його на балконі, або наморозити в морозилці кубиків льоду, наповнити ними відро і закопати насіння в лід.