Підживлення полуниці навесні

Полуниця росте на одному місці багато років і згодом вона забирає з ґрунту всі поживні речовини. Тому її треба своєчасно підживлювати.

Піживлювати полуницю треба щороку. Перше підживлення роблять рано навесні. Але перед тим, як внести добрива, плантацію треба підготувати.

Обрізати сухе листя. За зиму вони зазвичай злежуються, утворюють щільний шар, тому завадять вносити добрива – поживні розчини просто стікатимуть по них і не потраплять у ґрунт. До того ж у старому сухому листі зимують шкідники та збудники хвороб.

Видалити вуса. Якщо ви не зробили цього в кінці літа – саме час зайнятися навесні. Молоді розетки загущають плантацію, активно ростуть і відбирають у плодоносних кущів більшу частину добрив і сильно виснажують рослини. (Читайте також, Хитрощі досвідчених дачників: готуємось до нового сезону). До того ж у загущених посадках полуниця частіше хворіє. Та й ягоди збирати незручно.

Забрати стару мульчу. Якщо міжряддя полуниці замульчовані природними матеріалами – тирсою, корою, сіном, соломою тощо, їх треба забрати. За зиму вони зазвичай частково розкладаються і перестають виконувати свою функцію – вологу у ґрунті утримують погано. До того ж навесні часто злежуються і не дають корінням дихати.

Розпушити міжряддя. Це допоможе повернути ґрунту пухку структуру, а корінням буде легше дихати.

Чим підживити полуницю навесні для великого врожаю

Навесні полуниці потрібний азот, який допоможе наростити пишні кущі. Добрива вносять відразу, як тільки розтане сніг, і ґрунт трохи підсохне. У сиру землю вносити азотні добрива небажано – вони рухливі, легко розчиняються у воді і просто підуть у глибокі шари ґрунту разом із талими водами. А коріння у полуниці коротке, дістати добрива з великої глибини вони не зможуть.

У Україні перше підживлення полуниці зазвичай припадає на середину квітня. У південних областях та регіонах із теплим кліматом вносити добрива можна вже наприкінці березня. У північніших і за затяжної весни термін може зміститися на перші числа травня.

Важливо внести добрива до відростання листя полуниці.

Традиційно для весняного підживлення полуниці використовують мінеральні добрива – це найпростіший варіант, він не потребує витрат часу.

Вибрати можна одне із двох добрив:

  • аміачна селітра – 1 ст. ложка на 10 л води, норма витрати – 0,5 л на кущ;
  • сечовина – 1 ст. ложка на 10 л води, норма витрати – 0,3 л на кущ.

При внесенні під полуницю мінеральних добрив важливо не перевищувати норму. В іншому випадку ягоди будуть кислими і почнуть гнити. А при дуже високих концентраціях добрива можуть спалити коріння.

Варіанти підживлення

Крім основних мінеральних добрив для підживлення полуниці навесні, можна використовувати інші варіанти.

Органічні добрива:

  • настій курячого посліду – 1/2 відра курячого посліду залити 5 л води, дати настоятися тиждень, розвести водою 1:25, норма витрати – 0,5 л на кущ;
  • настій коров’яку – 1/2 відра коров’ячих екскрементів залити 5 л води, настояти тиждень, розвести водою 1:10, норма витрати – 0,5 л на кущ.

Комплексні підживлення:

  • органомінеральна – 2 склянки коров’яку (вже розведеного 1:10) та 1 ст. ложку сульфату амонію на 10 л води, норма витрати – 1 л на кущ;
  • мінеральна – 1 ст. ложка нітроамонофоскі на 10 л води, норма витрати – 0,5 л на кущ.

Крім того, полуницю навесні корисно підживлювати золою – по 1 жмені під кожен кущ, після чого рослини потрібно полити.