Продуктова амністія: 7 корисних продуктів, які звикли вважати шкідливими

Дивно, але навіть у наші дні продукти з представленого в цьому матеріалі списку багато хто відносить до шкідливих. Розповідаємо чому це не так.

Кокосова олія

Усі думали: Кокосова олія кишить насиченими жирами, їсти її не варто.

Насправді: Не всі насичені жири шкідливі, а кокосова олія має потужний цілющий потенціал.

Для українців кокосова олія в будь-якому випадку доволі екзотичний прдукт – ми більш-менш близько познайомилися з ним не більше десятиліття тому, в період повального захоплення східною кухнею. Однак ще в середині двадцятого століття багато американських господинь, беручи приклад з афро-американських господинь, частенько використовували ароматну кокосову олію для смаження та заправки страв.

У вісімдесятих, в рамках кампанії з викриття смачних, але шкідливих продуктів, що підступно привели американців до масово ожиріння, кокосова олія була затаврована поряд з пальмовою — вона втратила право бути включеним до пантеону «здорових» жирів і відтепер задовольняється роллю заміни натурального вершкового масла в випічці, солодощах і напівфабрикатах (у цих випадках використовується дешева рафінована кокосова олія, отримана з сировини, що зазнала багаторазового віджиму).

Проте вчені, небайдужі до репутації кокосової олії, продовжували досліджувати її властивості. І дізналися: хоча жировий компонент вичавки кокосу і складається на 92% з насичених жирів, їх відрізняє унікальна якість. Насичені жири рослинного походження, що містяться в харчовій нерафінованій кокосовій олії першого віджиму, позбавлені ризиків промислово оброблених трансжирів, які дійсно збільшують концентрацію холестеролу високої щільності, небезпечного для серця та судин.

продукти

Більше того, при всій своїй насиченості, тригліцериди кокосової олії мають несподіваний антихолестериновий ефект: у жителів країн, де кокосова олія є основним кулінарним жиром, рівень серцево-судинних захворювань у рази нижчий, ніж у Європі та США.

Ймовірно, секрет у лауриновій кислоті (її в кокосовій олії, різних сортів від 30 до 50%) вона розщеплює ліпідні молекули, допомагаючи засвоєнню жирів у процесі травлення. (Читайте також, 25 продуктів без цукру). Крім того, лауринова кислота має виражену антивірусну, антибактеріальну та антимікробну дію, що приносить користь організму не тільки зсередини, а й зовні — натуральна кокосова олія стає все більш популярною як універсальний еліксир краси шкіри та волосся.

Кава

Всі думали: Кава це кофеїн, а кофеїн негативно позначається на серцево-судинній та нервовій системах.

Насправді: У каві маса антиоксидантів та інших речовин, що зміцнюють здоров’я. Кофеїн – м’який стимулятор, вживання якого найчастіше виправдане.

З якогось моменту ранкова чашка кави була зарахована адептами здорового способу життя до списку «задоволень, що викликають провину»: її пропонується замінювати мінімум склянкою води, максимум чашкою зеленого чаю (хоча кофеїну у ньому приблизно стільки ж, скільки в чашці американо, звареного з зерен арабіки). Для тих, хто мріяв уникнути шкоди кофеїну для центральної нервової системи, але хотів, як і раніше, насолоджуватися його незабутнім смаком і психологічним ефектом, була навіть придумана декофеїнізована кава.

Продуктів

Однак контрольовані дослідження на добровольцях, проведені в США, показали: кофеїн є одним із найбезпечніших стимуляторів мозкової та тілесної активності серед тих, що сьогодні легальні. По-перше, він натуральний. По-друге, крім таких ефектів як покращення відгуку нейронів, прискорення м’язових реакцій, зміцнення пам’яті, кава забезпечує профілактику діабету II типу, хвороб Альцгеймера та Паркінсона. Також він покращує лібідо та знижує шкоду від куріння завдяки тому, що здатний виводити нікотин.

Незбиране молоко

Усі думали: Якщо пити незбиране молоко, це призведе до ожиріння. Знежирене молоко краще засвоюється і допомагає підтримувати стрункість та здоров’я.

Насправді: На жаль! Переваги знежиреного молока дуже перебільшені.

Дослідження, проведені невгамовним Гарвардським Університетом, не залишили каменю на камені від рекомендації Американської педіатричної академії, яка радила використовувати для харчування дітей віком від двох років тільки молоко зі зниженим вмістом жиру. Практика показала, що така звичка не лише не допомагає дітям залишатися у майбутньому стрункими та здоровими, а й навіть навпаки!

Продукти

Виявляється, знежирене молоко розпалює апетит і змушує хапатися за калорійні перекуси — наприклад, діти з дослідження, які з молодих літ привчаються до знежиреного молока, демонстрували явну схильність до фаст-фуду, на противагу одноліткам, які пили незбиране молоко. Крім того, в ході знежирення в молоці знижується концентрація корисних жиророзчинних вітамінів, наприклад ретинолу, важливого для здоров’я очей і шкіри.

Сіль

Усі думали: Сіль – біла смерть.

Насправді: Нестача солі негативно впливає на обмінні процеси.

Перш ніж стати лиходієм нарівні з цукром, жиром та алкоголем, сіль була твердою світовою валютою — ще Гомер називав її не інакше як «божественною субстанцією». Римляни вважали сіль «спецією життя», а закоханого і викликаєючого пристрасть називали «салакс», тобто «підсолений».

Продуктів

«Дуже розумне» двадцяте століття перетворило сіль на вигнаницю, на обідньому столі, упускаючи той факт, що людина сама зіпсувала сіль, під час промислової обробки перетворивши її на рафіновану речовину з високим вмістом натрію. Однак користь натуральної, «не покращеної» солі нікуди не поділася — морська сіль або гімалайська рожева сіль містять, крім хлориду натрію, безліч залишкових мінералів, необхідних для роботи щитовидної залози, поліпшення метаболізму та пригнічення надлишкового вироблення кортизолу, «гормону стресу», .

Крім того, необроблена сіль може служити природним антигістаміном, на противагу рафінованій, що нерідко загострює алергічні реакції. А ще хороша сіль незамінна для травлення, допомагаючи створити в шлунку оптимальне кислотне середовище.

Шоколад

Всі думали: Через шоколад з’являються прищі, зайва вага та печія.

Насправді: Темний шоколад містить багато корисних речовин для організму.

Шокоголіки всіх країн зраділи, коли фахівці з харчування нарешті зайнялися корисними якостями продукту, обожнюваного ще давніми племенами ацтеків та майя. У 2011 році Університет Кембріджа визнав, що вживання шоколаду може спричинити зниження ризику інсульту та виникнення гострої коронарної недостатності та знизити високий артеріальний тиск. Інші дослідження показали, що ті, хто регулярно їсть шоколад, загалом стрункіші за тих, хто його уникає.

продукти

Для захоплених фанатів хрустких плиток придумана навіть шоколадна дієта, а тим, хто до неї ще не готовий, достатньо буде додати до свого щоденного раціону 30-50 гр натурального темного шоколаду. Батончики з наповнювачами, на жаль, не підійдуть, хоча, хто знає, можливо, незабаром учені з’ясують, що і вони корисні.

Попкорн

Всі думали: Попкорн — типовий марний фаст-фуд.

Насправді: Попкорн – цільнозернова їжа з усіма супутніми перевагами.

Як і більшість продуктів з цього списку, попкорн, щоб перейти зі стану шкідливих у розряд корисних продуктів, повинен відповідати певним критеріям. На жаль, відерце з кінотеатру таким перебіжчиком стати не зможе — у середній порції повітряної кукурудзи, що прикрашає перегляд нового сезону «Венздей», міститься 1200 ккал та 60 гр трансжирів найнижчої якості. Таких видатних показників здатний досягти не кожен обід із мережі швидкого харчування.

728x485 1 85ef427533c03f5031338b7c89a58a32 900x600 0xac120003 16169535761648801559

Однак все змінюється, якщо ви готуєте попкорн вдома, і не в мікрохвильовій печі з магазинного напівфабрикату, а на сковороді з підсушених зерен кукурудзи, вирощених самостійно на присадибній ділянці або придбаних в еко-гастрономі. Дослідники Університету Скрентона виявили, що свіжий попкорн домашнього приготування містить більше антиоксидантів поліфенолів, ніж аналогічна за вагою порція фруктів або овочів! Поліфеноли славляться своєю здатністю знижувати ризик онкологічних та кардіоваскулярних захворювань.

Також попкорн (домашній!), Як і будь-яка інша цільнозернова їжа, залишається відмінним джерелом клітковини і має низьку калорійність: всього 30 ккал на склянку об’ємом 250 гр (за умови приготування без жиру).

Яйця

Усі думали: Яйця провокують закупорку артерій та викликають діабет.

Насправді: яйця – ідеальне джерело цінного білка.

Незрозуміло, в який саме момент це сталося, але образ сільської бабусі, яка готує сніданок з яєць щойно з-під курки, раптово потм’янів у суспільній свідомості: фахівці з харчування суворо наказали обмежити вживання яєць до 4 штук на день. Інакше – холестерин, атеросклероз, ранній інфаркт.

У 2013 році спільними зусиллями провідних американських наукових організацій було проведено масштабний мета-аналіз. Усі 17 досліджень дійшли однозначного висновку: між інсультами, іншими серцевими захворюваннями, а також виникненням діабету та вживанням яєць немає жодного зв’язку, їх можна їсти хоч щодня. Більше того, регулярне вживання яєць корисне: речовини, що містяться в них, не тільки не провокують утворення шкідливого холестерину високої щільності, а й навіть «розріджують» той, що вже накопичився в судинах. Білок курячого яйця біодоступний, тобто прекрасно засвоюється людським організмом, яйця багаті на залізо, лютеїн і зеаксантин, захищаючи зір і здоров’я очей.

728x485 1 984230bb965d0701acfad9b521680c89 900x600 0xac120003 6715548241648801591

Єдина шкода, яку несуть у собі яйця з супермаркету, може полягати в наслідках неправильного поводження з курами, що знесли їх: якщо птахи живуть у поганих умовах, їх неважливо доглядають, а всю турботу про їхнє здоров’я обмежують високими дозами антибіотиків, це обов’язково позначається на якості яєць. Тому почувши про «яйця від вільних, задоволених курей», не поспішайте посміхатися!

Фото: Getty Images