Природна білизна зубів: як захистити колір емалі від потемніння

Якщо тебе турбує колір твоїх зубів, то ця стаття буде тобі корисна. Жовтий відтінок – далеко не вирок, якщо вибрати правильну стратегію боротьби. Так від чого залежить колір зубів і що можна зробити для його освітлення? Способів існує достатньо, все залежить від твого способу життя, здоров’я та фінансів.

Причини жовтизни зубів

Тобі варто знати, що зуб людини складається з кількох верств. Емаль – верхній шар. Ця частина захищає внутрішні шари від згубного впливу середовища. На жаль, емаль дуже вразлива і легко жовтіє, стоншується. Проблема тут не тільки в естетиці – таке становище є небезпечним для глибоких шарів зуба.

Жовтіє емаль з різних причин:

  • недотримання правил гігієни;
  • куріння;
  • вживання соків, кави, чаю тощо.

Однак не забувай, що часто пожовтіння зубів зовсім не патологія. Іноді фактор виявляється генетичним. Якщо у твоїх батьків, бабусь, дідусів та інших кревних родичів посмішка все життя не відрізнялася білизною, але немає нічого дивного в тому, що вони жовтіють і в тебе.

Щоб своїми руками не нашкодити емалі, роби таке:

  • Чистить зуби після кожного прийому їжі.

Їжа порушує звичне лужне середовище рота, окислюючи його. Залишки їжі ущільнюються на емалі, приховуючи її справжній колір. Якщо немає можливості скористатися пастою і щіткою – пожуй жуйку без цукру.

  • Якщо куриш – кидай, якщо ні – не думай починати.

Крім всіх інших «принад» у вигляді раку гортані, бронхіту, куріння негативно впливає на зуби. Страшні картинки на упаковках сигарет не брешуть.

  • Обмежити вживання напоїв, що містять барвники.

Причому це стосується як натуральних, так і синтетичних. Якщо іноді все ж таки виникає бажання пропустити чашку кави, після цього відразу чистити зуби.

Але як тобі таке: все, що названо вище – квіточки, якщо порівнювати з іншим фактором. Зуби жовтіють через хвороби, про які ти можеш навіть не здогадуватися. Нерідко емаль змінює колір через карієс, заразитися яким дуже просто. Безпосередньо хвороба не пов’язана з неохайністю, проте брудні зуби сприяють її розвитку.

Механічні травми зубів – ще одна можлива причина потемніння. Від різкого удару можуть постраждати судини. Є й інша неприємна хвороба флюороз. Якщо у твоїй місцевості не найчистіша вода, що містить фтор та інші домішки, то ти знаходиш у групі ризику. Всі ці причини – привід звернутися до лікаря, адже на кону стоїть не лише твоя краса, а й здоров’я. Якщо ти збираєшся ігнорувати ситуацію – готуйся до тяжких, неприємних наслідків.

зубів

Що робити, якщо емаль уже пожовкла

Ти знаєш, що хворобі простіше запобігти, ніж вилікувати. Ось і із зубною емаллю так само. Позбавити зубів від неприємного жовтого кольору набагато складніше, ніж не дозволити їм пожовтіти. Втім, гуру індустрії краси і тут здатні допомогти тобі, головне щоб були гроші. Стоматолог запропонує тобі кілька видів відбілювання:

  • фотовідбілювання – на зуби наноситься спеціальний розчин, що діє ультрафіолет;
  • лазерне відбілювання – дія розчину посилюється з допомогою лазера;
  • хімічне – розчин діє без додаткових засобів.

Ціна такого задоволення становить від 15 до 30 тисяч гривень за сеанс. Скільки потрібно сеансів – питання складне. Це залежить від стану твоїх зубів і тону, якого ти прагнеш. На жаль, такий метод далеко не ідеальний: після сеансу зуби стають занадто чутливими, слабкими, схильними до різних хвороб.

Відбілювання зубів дома

Є й інший варіант – провести відбілювання вдома. Це дешевше, безпечніше, але менш ефективно. Підбирай засіб уважно, обережно, не довіряючи рекламним прийомам і гучним обіцянкам. Краще, звісно, якщо у цій справі тебе проконсультує стоматолог. Отже, домашні засоби відбілювання:

  • відбілюючий гель з капами;
  • смужки, що прикладаються до зубів;
  • гелі, що наносяться за допомогою пензлика;
  • зубні пасти.

Тут ціни варіюється від 200 грн. за недорогу пасту до 20000 грн. за гель та капи. Вплив таких засобів менш агресивний і практично не шкодить зубам. Закономірно, що і результат буде набагато скромнішим. Відбілюючі зубні пасти взагалі ефективні лише як спосіб закріпити ефект від професійного відбілювання.

Є ряд протипоказань для таких процедур:

  1. вік до 16 років;
  2. вагітність та грудне вигодовування;
  3. карієс;
  4. наявність брекетів;
  5. чутлива емаль;
  6. сколи та тріщини.

У всіх випадках вибілювання завдасть більше шкоди, ніж користі. А знаєш, яке ще відбілювання завдасть шкоди? Те, що ти робиш удома, без порад лікаря, використовуючи підручні засоби. Якщо тебе відвідала думка відбілити зуби за допомогою народних засобів – жени її геть. Сода, перекис водню та вугілля – все це звучить чудово, проте вони нещадно знищують твою емаль. Бажаючи заощадити на стоматологу, в результаті ти віддаси йому ще більше грошей, тільки вже не в естетичних, а з лікувальною метою.

зубів

Ще кілька порад

Якщо всі основні рекомендації дотримані, значить час подумати про важливі дрібниці. Є ще кілька лайфхаків, використовуючи які можна запобігти пожовтіння зубок.

  • Роби вибір на користь зубної щітки середньої твердості. Вона допоможе забрати все зайве, не пошкодивши при цьому емаль;
  • Розрекламована паста не означає хороша. Підбери ту, що підійде саме для твоїх зубів;
  • Підтримуй водяний баланс. Мабуть, ти вже втомилася чути про корисні властивості води, але повір, це реально працює;
  • Кислі та підфарбовані напої пий через трубочку. Намагайся, щоб рідина не зачіпала зуби, а потрапляла одразу на язик;
  • Є припущення, що сирі овочі та фрукти допоможуть позбутися нальоту. Звичайно, це не стосується нальоту, який накопичувався роками;
  • Використовуй зубну нитку. Це справді важливо. Зубна щітка просто не здатна забрати всі залишки їжі, особливо якщо твої зуби розташовані щільно;
  • Чистить зуби лише через 30 хвилин після їжі. Так ти точно не зашкодиш емалі.

Всі ці рекомендації дозволять зберегти білизну зубів, причому як дану тобі від народження, так і отриману після відбілювання. Однак навіть якщо ти дотримуєшся всіх цих рекомендацій, не забувай про найголовніше: відвідування стоматолога. Фахівець повинен оглядати твої зуби щонайменше раз на півроку, ще краще – раз на три місяці.

Раніше ми писали: Небезпечні помилки при чищенні зубів – ти теж їх робиш.