Як відновитись організм після зими?

Чи подобається вам своє відображення у дзеркалі? Дехто називає це «зимовим портретом»: бліда шкіра, кола під очима, тьмяне волосся, втомлений вигляд… Про що може говорити така картина? Ви спитаєте як відновитись після зими, та підготуватись до літа? Записуйте та запам’ятовуйте!

Що, власне відбувається?

На наших очах пишеться картина під назвою “Накопичена втома організму після довгого сезону холодів”. Складні кліматичні умови, різкі перепади вологості та температури, свята з їх порушеннями розумного раціону, тривала відсутність сонячного світла. Стрес із за війни в Україні…

Читайте також, Як перестати засмучуватися через дрібниці – поради психолога

Не дивно, що в таких умовах організм може демонструвати ознаки втоми:

  • тьмяний і неживий вигляд волосся;
  • сухість та ламкість нігтів;
  • ознаки зневоднення шкіри, зниження її еластичності та пружності;
  • неадекватна реакція на фізичні та емоційні навантаження (швидка стомлюваність, млявість, складності з концентрацією та увагою, поганий настрій);
  • сприйнятливість до сезонних вірусів.

Знайомо? Чи це поєднання і відображається вранці в дзеркалі? Подібні явища можуть говорити про те, що організм потребує активної та посиленої підтримки.

відновитися

Що потрібне організму щоб відновитись?

Не будемо знову говорити про важливість повноцінного сну та відпочинку, необхідність знижувати щоденний рівень навантажень… Це досить очевидно — і, на жаль, не завжди реалізується у напруженому ритмі сучасного життя.

Давайте краще розберемо, які вітаміни, мінерали та інші нутрієнти можуть допомогти організму, підтримати його після зимового сезону та дати можливість повернутися у форму до літа. Нарешті, налагодити повноцінне здорове харчування часто буває легше, ніж якісний сон. (Хоча ми, безумовно, рекомендуємо і те, й інше).

Ось ключові мікроелементи, які бажано включати до щоденного раціону:

Селен: антиоксидант широкого спектра дії. Допомагає підтримувати функціональний стан систем організму, сприяє природному уповільненню процесів старіння, антиоксидантний захист.

Цинк: активний учасник більшості обмінних процесів. Важливий для росту волосся і нігтів, красивого і молодшого вигляду шкіри, підтримує природні процеси регенерації та відновлення, бере участь у ланцюжках всмоктування та обміну кальцію та фосфору, у синтезі власного колагену, регуляції жирового та вуглеводного обміну. Допомагає відновитись організму.

Вітамін С: загальновідомий антиоксидант. Сприяє захисту від негативного впливу зовнішніх факторів та окислювального стресу, підтриманні працездатності, формуванню запасу життєвої енергії та сил, фізіологічної та психологічної стійкості.

Вітамін А (бета-каротин): вітамін молодості. Бере участь у нормальних процесах поділу клітин, у роботі зорової та імунної систем.

Вітамін Е (токоферол): ще один антиоксидант. Допомагає підтримувати красу та молодість шкіри, гальмує небажані процеси перехресного окиснення ліпідів, захищає від окисного стресу.

відновитись

Звідки їх можна отримувати?

Як і зазвичай, є два способи, які ми щиро радимо поєднувати:

  • Сформувати і підтримувати повноцінний раціон, що включає всі групи поживних елементів, багатий овочами і фруктами (клітковиною), поліненасиченими жирними кислотами, складними вуглеводами.
  • Використовувати додаткові джерела перелічених нутрієнтів – вітамінно-мінеральні комплекси з оптимальним дозуванням.

Єдине, чого ми радили б уникати на шляху до літнього оновлення, — це відчуття психологічного тиску і гонки з часом. Пам’ятайте, кожен організм індивідуальний. Частіше будьте на весняному сонці, повноцінно харчуйтесь, приймайте додаткові джерела важливих нутрієнтів – і розквітайте у своєму темпі!