Харчування при виразці (язві) шлунка: про молоко доведеться забути?

До лікувального харчування при виразці шлунка необхідно підходити особливо відповідально – адже загострення виразкової хвороби або, навпаки, полегшення її залежить від того, що ви з’їли годиною раніше. Харчування при виразці шлунка повинно включати продукти, що відновлюють слизову оболонку шлунка. Думаєте, таких немає? Помиляєтесь!

Дієта при виразковій хворобі: йогурт, мед та капуста

Перш ніж вести розмову про харчування при виразці шлунка, необхідно розвіяти кілька міфів, пов’язаних із виникненням та перебігом цієї хвороби.

Довгий час було прийнято вважати, що виразка шлунка виникає насамперед при неправильному харчуванні, зловживанні алкоголем, при частих стресах та депресіях, курінні та зайвій любові до кави. Але медичні дослідження показали, що виразкою шлунка ми на 90% завдячуємо діяльності бактерії Helicobacter pylori. (Читайте також, Ефективна та корисна гречана дієта з кефіром: ви будете здивовані). Тому найбільш адекватне лікування гострих нападів виразкової хвороби – це застосування антибіотиків. Але при цьому спеціальне харчування (а нерідко і спеціальна лікувальна дієта “стіл 1”, яку призначають лікарі! особливо важлива! Адже антибіотики вбивають не лише шкідливі бактерії, а й ті, що потрібні людині для підтримки здоров’я та міцного імунітету.

Проте на бактерії, що викликають виразку шлунка, впливають як антибіотики, так і деякі продукти харчування. І нерідко рекомендується збагатити дієту при виразці шлунка продуктами, що мають бактерицидні властивості, серед яких, наприклад, мед. Антибактеріальні властивості меду забезпечили йому чудову репутацію.

виразці

Мед добре відомий у народній медицині як засіб проти виразки шлунка: найзагальніша рекомендація наказує їсти його з ранку натще і ввечері перед сном, розчинивши столову ложку в склянці теплої води, — це допомагає заспокоїти «пожежу», спричинену кислотою в шлунку.

Мед може використовуватися в харчуванні при виразці по-різному: рівень кислотності впливає на обсяг, спосіб і навіть час вживання цього природного зілля. Тому слід бути обережними і в першу чергу обговорити, чи принесе мед користь особисто вам, зі своїм лікарем.

Крім меду, в харчування при виразці шлунка також рекомендується включити овочі сімейства хрестоцвітих. До нього входять, зокрема, броколі, брюссельська, цвітна та білокачанна капуста.

Виявилося, що вони містять речовину сульфорафан, яка ефективно знищує бактерії Helicobacter pylori.

В ході експериментів було підтверджено, що вживання близько 60 гр на день будь-якого з хрестоцвітих овочів знижує кількість шкідливих бактерій на слизовій оболонці шлунка на 80%.

виразці

У той же час важливо врахувати, що будь-які овочі в харчуванні при виразці шлунка мають бути термічно оброблені; крім того, вживання кожного конкретного сорту корисної капусти необхідно узгодити з фахівцем, що спостерігає вас. Можливість отримання сульфорафану з їжею, знову ж таки, безпосередньо залежить від агресивності шлункового середовища; при зниженій кислотності і білокачанна капуста, і цвітна, і броколі зазвичай переносяться без проблем, а якщо в шлунку і так їдко, вони можуть погіршити ситуацію. Компромісним варіантом може стати вживання капустяного соку: він, як правило, добре переноситься при будь-якому фоні розвитку виразкової хвороби.

Йогурт з активними культурами вважається одним з найважливіших продуктів харчування при виразці шлунка. Біологічно активні бактерії (молочнокислі стрептококи, пробіотики, болгарська паличка), які у великій кількості містяться в живому йогурті, здатні пригнічувати діяльність шкідливих бактерій, що провокують виразку шлунка. Це разом із вмістом у йогурті біодоступного білка допомагає швидше і ефективно загоювати виразку слизової шлунка.

Харчування при виразці шлунка: що виключити з раціону?

Харчування при виразці шлунка радить повністю виключити з раціону деякі продукти. Найбільш обговорюваною «жертвою» стає молоко: деякі фахівці рекомендують однозначно уникати його, мотивуючи заборону тим, що молоко провокує ріст кислоти у шлунку, а не нейтралізує, як нерідко вважається.

Однак традиційно використовується в українській медичній практиці щадяща дієта, яка при виразці рекомендує помірно вживати цільне молоко нормальної жирності і навіть вершки, встановлюючи обмеження для знежирених молочних продуктів і кисломолочних виробів: вони не завжди на користь, якщо хвороба розвивається на тлі низької кислотності шлункової секреції.

Однозначно до списку заборонених продуктів харчування при виразці шлунка потрапляє будь-яка гостра і їжа з приправами — вона посилює біль, подразнюючи тканини виразок, що вже утворилися, на стінках шлунка.

У той же час, якщо хвороба ще не розвинулася, гостра їжа може допомогти призупинити виникнення виразкових вогнищ за рахунок того, що активні речовини гострих спецій (наприклад, чилі) вбивають шкідливі бактерії.

Жирні продукти, кава та алкоголь із харчування при виразці шлунка теж виключаються: для їх перетравлення необхідна велика кількість шлункових кислот, а їхнє утворення провокує виникнення або загострення виразкової хвороби.