Не лише від застуди: корисні властивості вітаміну С

Чудове самопочуття напряму залежить від достатньої кількості вітамінів в організмі людини. Одним з найважливіших є вітамін С, який бере активну участь у багатьох процесах. Він налагоджує правильне функціонування імунної системи, має позитивний вплив на шкіру, ясна, зуби, а також активує процес вироблення лейкоцитів. Нутрієнт має антиоксидантну дію, завдяки чому ефективно захищає клітини від негативного впливу вільних радикалів.

Позитивний вплив вітаміну С на організм людини

Вітамін С належить до категорії водорозчинних нутрієнтів. Він має потужний вплив на організм людини. Наприклад, він є найважливішою складовою для зміцнення імунної системи, адже допомагає стимулювати вироблення антитіл та імунних клітин. Завдяки цьому забезпечується надійний захист та ефективна протидія шкідливим бактеріям та вірусам.

Також вітамін С дуже важливий для здоров’я шкіри, адже він сприяє виробленню колагену — спеціального білка, який відповідає за міцність, еластичність та здоров’я шкіри. Окрім цього, нутрієнт є потужним антиоксидантом, завдяки чому надійно захищає організм та протидіє розвитку різних захворювань, в том числі й онкологічних.

Достатня кількість вітаміну С в організмі дозволяє покращити роботу серця, суттєво знизити рівень «поганого» холестерину в крові, а також тромбоцитів (а це значить, що мінімізується ризик виникнення інфаркту).

Вітамін С сприяє покращенню поглинання заліза та активує його повне засвоєння організмом. Також нутрієнт має позитивний вплив на психічне здоров’я людини, зменшуючи ризик розвитку депресії та інших захворювань. Його достатня кількість в організмі протидіє погіршенню пам’яті та розвитку інших неврологічних захворювань.

Варто зазначити, що вітамін С також забезпечує здоров’я зубів та ясен, знешкоджуючі всі шкідливі бактерії. Якщо виникає дефіцит нутрієнту, то у людини розвивається ризик розвитку пародонту. Крім цього, вітамін С сприяє швидкій регенерації тканин, завдяки чому швидко загоюються рани, а шкіра стає еластичною.

Небезпека дефіциту вітаміну С

Дефіцит вітаміну С є небезпечним для здоров’я. Внаслідок такого стану можуть виникати найрізноманітніші прояви:

  • відчуття слабкості та втоми;
  • сухість та лущення шкіри;
  • проблеми з нігтями та волоссям;
  • погіршення функцій імунної системи;
  • кровоточивість ясен та поява пародонтозу;
  • розвиток анемії;
  • проблеми з зором;
  • розвиток різних серцево-судинних захворювань тощо.

Зазвичай дефіцит вітаміну С може проявлятися через різні симптоми: втому, втрату апетиту, постійні застуди та інфекційні захворювання. На виникнення дефіцитного стану можуть впливати неправильно підібраний раціон, стрес, надмірні фізичні та розумові навантаження.

Як недопустити дефіцитний стан: правильне харчування та вживання харчових добавок

Щоб протидіяти дефіциту вітаміну С в організмі, в першу чергу слід налагодити харчування. Достатню кількість нутрієнту можна отримувати з їжі, правильно підібравши раціон. Хорошими джерелами вітаміну С є:

  • цитрусові фрукти (мандарини, грейпфрути, апельсини);
  • чорниця;
  • перець (солодкий і гіркий);
  • броколі;
  • ківі;
  • петрушка;
  • червона та чорна смородина;
  • ананас;
  • капуста;
  • горох;
  • полуниця;
  • плоди шипшини.

Рекомендовано вживати овочі, фрукти та ягоди по можливості свіжими. Термообробка знижує корисні якості нутрієнту. Якщо ж без неї обійтись не можна, варто готувати, наприклад, овочі на парові.

Поповнювати баланс нутрієнту в організмі можна шляхом вживання спеціальних харчових добавок. Наприклад, вітамін С 500мг від Doctor’s Best при регулярному вживанні оптимально насичує організм важливим вітаміном.

Варто зазначити, що рекомендована денна норма може змінюватись залежно від віку людини, а також індивідуальних потреб організму. Саме тому краще проконсультуватись з лікарем перед вживанням будь-якої харчової добавки.

Вітамін С найкраще засвоюється при вживанні з їжею. Запивати його краще чистою водою. Важливо дотримуватись рекомендованого дозування, оскільки перевищення денної норми може негативно вплинути на стан здоров’я. Зберігати харчову добавку краще за все в темному та прохолодному місці.