Серіал “Таємне вторгнення”: чи варто дивитися

Цього тижня на Disney+ вийшов новий серіал п’ятої фази Marvel Таємне вторгнення (Secret Invasion). Він знятий у стилі шпигунського трилера за однойменним коміксом 2008 року. На відміну від оригіналу, в серіалі дія відбувається не після Громадянської війни (протистояння Мстителів з кульмінаційною битвою в аеропорту), а після стрибка, коли Танос був повалений.

Сюжет

Скрули – інопланетяни з планети Скуллос, які вміють мімікрувати під представників будь-яких інших видів, змінюючи свою зовнішність. Минулого разу вони з’являлися на екрані у фільмі «Капітан Марвел» — за сюжетом вони прибули на Землю в пошуках нового будинку після того, як їхню рідну планету знищили. Тоді Нік Фьюрі (Семуел Л. Джексон) пообіцяв знайти скрулам місце для життя, а доти сховав їх на Землі.

Через 30 років після подій Капітана Марвел бунтівні скрули вирішують взяти ситуацію в свої руки. У світі відбувається кілька великих терактів, у яких підозрює скруллів. Повстанці, використовуючи свої надздібності приміряти будь-яку зовнішність, намагаються розв’язати масштабну світову війну, щоб знищити людство і зайняти Землю.

Головні ролі у серіалі Таємне вторгнення виконали Семюел Л. Джексон, Кобі Смолдерс, Емілія Кларк, Олівія Колман та Бен Мендельсон.

Раніше ми писали: Чи варто дивитися серіал “Таємниця бункера”

Таємне вторгнення 2023
серіал Таємне вторгнення 2023

Чи варто дивитися

Останні кілька проектів Marvel глядачі та критики сприйняли без ентузіазму. Так, захоплення не викликали ні «Жінка Халк адвокат», ні «Міс Марвел», ні повнометражні фільми на кшталт «Тор: Любов і грім» та «Людина-мурашка та Оса: Квантоманія». Їхні рейтинги на Rotten Tomatos місцями мали менше половини «свіжості».

Проте з серіалом «Таємне вторгнення» ситуація поки що краща: на Rotten Tomatoes його рейтинг складає 73%, а на Metacritic – 64 бали

Поки на Disney+ випустили лише одну серію, виходитимуть вони по епізоді на тиждень. Загалом, міні-серіал матиме шість епізодів: останній вийде 26 липня. Автори намагаються привернути увагу глядача не гегами та потужною графікою, а нуарними елементами, похмурою шпигунською тематикою та глибшим розкриттям улюблених персонажів, які довго були у тіні.

В цілому, експерименти Marvel з різними жанрами були успішними: серіали «Ванда/Віжн» у форматі сіткомів або «Місячний лицар», що нагадує «Мумію» та «Скло» одночасно. Якщо сюжет далі йтиме у нуарну структуру та детективну тематику, він претендує стати найяскравішим проектом КВМ цього року. У будь-якому випадку, «Таємнее вторгнення» напевно сподобається давнім шанувальникам Marvel.