В Саудівській Аравії триває мирний саміт щодо України: перші подробиці

В Саудівській Аравії, в місті Джидда, 5 серпня розпочалася друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі “формули миру” президента України Володимира Зеленського.

Під час саміту високопосадовці приблизно з 40 країн, за виключенням РФ, говоритимуть про варіанти припинення вторгнення Росії до України.

Про це повідомляє Al Arabiya, передає “Це моя Україна”.

Президент України Володимир Зеленський раніше назвав цей саміт дуже важливим, “тому що в таких питаннях, як продовольча безпека, доля мільйонів людей в Африці, Азії та інших частинах світу безпосередньо залежить від того, наскільки швидко світ рухатиметься до реалізації формули миру“.

На саміт Росію не покликали

На саміт Росію не покликали, однак у Кремлі заявили, що “стежать” за зустріччю. Там заявили, що Росія спочатку нібито “має зрозуміти, які цілі поставлені і про що буде йтися“.

Ця зустріч є важливою для України, оскільки вона дає можливість достукатися до країн, які залишаються нейтральними. Зокрема йдеться про Індію та Бразилію та Китай. Україна дуже сподівається, що Китай схвалить мирний план Зеленського.

Китай, який заявляє, що є нейтральною стороною конфлікту, але піддається критиці з боку західних країн за відмову засудити вторгнення в Україну, оголосив у п’ятницю, що братиме участь у переговорах у Саудівській Аравії, надіславши спеціального посланника з питань Євразії Лі Хуея.

“У нас багато розбіжностей і ми чули різні позиції, але важливо, щоб наші принципи збіглися”, — сказав спеціальний представник Китаю Лі Хуей.

Речник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь також сказав у заяві, що “Китай готовий працювати з міжнародним співтовариством, щоб продовжувати відігравати конструктивну роль у просуванні політичного вирішення кризи в Україні“.

Сама Саудівська Аравія, де триває саміт, заявила про “готовність Ер-Ріяда надати свої добрі послуги, щоб сприяти досягненню рішення, яке призведе до постійного миру“.

Зазначимо, що Саудівська Аравія, найбільший у світі експортер сирої нафти, яка тісно співпрацює в цьому питанні з Росією, заявляла про свої зв’язки і з Москвою, і з Києвом і позиціонувала себе як можливого посередника у війні. Водночас Саудівська Аравія підтримала резолюції Ради Безпеки ООН, які засуджують вторгнення Росії.