Відомо, що в цей період варто дотримуватися досить суворої дієти.
Також відомо, що це найдовший піст у православних та католиків, метою якого є підготуватись духовно і фізично до найголовнішого християнського свята — Пасхи, та Воскресіння Христового.
Чому люди дотримуються посту?
Цей досить важливий період осмислення свого життя, його прийняття, перемоги над своїми пристрастями та пороками. У Великий піст прийнято вживати енергетично нейтральні продукти, молитися та відвідувати храми.
Підготовка до посту
Експерти рекомендують готуватися до посту наперед — в ідеалі за три тижні. У цей період варто вже поступово скорочувати кількість м’ясних виробів у раціоні, щоб потім організм не так важко переживав дієту. Поетапно варто відмовлятися і від молочних продуктів – кефіру, йогурту, кислого молока.
З особливою обережністю варто постити вагітним і жінкам, що годують, дітям, літнім людям і тим, у кого спостерігаються проблеми з ШКТ. Деякі фахівці всерйоз не рекомендують робити це без лікарського спостереження. Або взагалі відмовитись від посту, це також дозволяє церква.
Читайте нас також на Google News
Як харчуватися під час посту?
1-й тиждень
Цей період входження в піст – вважається найсуворішим. Першого дня 27 лютого рекомендується повністю відмовитися від їжі. А з 28 лютого по 3 березня вже дозволено сухоїдіння. Що це означає? Ви можете їсти хліб, сіль, сухофрукти, горіхи, мед, сирі овочі та фрукти.
4 і 5 березня вже можна додавати до раціону гарячу їжу, яку дозволяється приправити олією.
З 2-го по 6-й тиждень
По понеділках, середах та п’ятницях рекомендується сухоїдство. У вівторок і четвер можна дозволити собі гарячу їжу без олії, а у вихідні — з олією.
Останній тиждень посту
Останній тиждень посту, який у 2023-му припаде на період з 10 по 15 квітня, називають Страсним тижнем. У цей період потрібно дотримуватися сухоїдіння. Але є й винятки. Так, у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербну неділю (9 квітня) можна їсти рибу, а до Лазарєвої суботи (8 квітня) — ікру.
Які продукти не можна вживати у піст?
- Солодощі у вигляді випічки, шоколад, фаст-фуд;
- М’ясні продукти — туди ж належить ковбаса та копченість, напівфабрикати;
- Молочні продукти – у списку також вершкове масло та сир;
- Яйця та продукти з додаванням яєць;
- Рибу та морепродукти (виключення з правил ми прописали вище);
- Рослинна олія;
- Алкоголь (крім вина у нестрогі дні);
- Їжу з інтенсивним смаком (надто солоні або солодкі продукти, а також прянощі);
- Вершкові соуси;
Також не рекомендується переїдати.