Залізо у продуктах харчування: чим воно корисне?

Фермент, складовою якого є залізо, називається гем, що в перекладі з грецької означає кров. Звідси і назва гемоглобіну, білка, який відповідає за доставку молекул кисню до всіх органів людського тіла.

Основне джерело заліза серед продуктів харчування – звичайно ж, м’ясо та м’ясні напівфабрикати (за умови, що при їх приготуванні м’ясо все-таки використовувалося, і в достатній кількості).

Чому залізо корисне

Залізо в продуктах – той мікроелемент, який відповідає за кисневий обмін, активізуючи процеси дихання у клітинах. Нестача заліза у крові викликає хворобу, що називається анемія. Особливе значення має залізо для жінок дітородного віку. Їхня потреба в цій речовині майже вдвічі вища, ніж у чоловіків. Все через те, що жінки регулярно втрачають велику кількість крові під час менструацій. А під час вагітності заліза в жіночому організму потрібно вдвічі більше, ніж зазвичай, оскільки воно витрачається ще й на підтримку життєдіяльності та розвиток плоду. (Читайте також, 25 продуктів без цукру).

Залізо

У яких продуктах харчування міститься залізо

Існують різні таблиці вмісту заліза в продуктах харчування. Як і інших необхідних організму металів, його міститься найбільше у продуктах тваринного походження. Насамперед, у м’ясі. Це і телятина, і баранина, і свинина, і м’ясо кролика. Заліза багато й у м’ясних продуктах — у ковбасах, у сосисках та шинці. Наступні за вмістом заліза продукти – хліб та хлібобулочні вироби. У житньому хлібі заліза найбільше, наступний по залізовмісту — хліб пшеничний. (Читайте також, Веганська дієта: важливі та корисні продукти, види та принцип споживання).

Ми знаємо, що в рибі та морепродуктах міститься більше цинку, ніж в іншій їжі. Але заліза в них не дуже багато. Також мало заліза в молоці та молочних продуктах: у кефірі, кисломолочних продуктах на основі молока, сирі та їм подібних. Ну а найменше заліза в рослинних продуктах — овочах, фруктах та зелені.

Залізо

Однак мало знати вміст заліза у продуктах харчування. Важливо, щоб залізо ще засвоювалося організмом. Цьому може перешкодити брак шлункового соку кислоти, щоб зазвичай буває через вуглеводи. Так що при нестачі заліза в організмі потрібно вживати в їжу м’ясо або рибу, але окремо від, наприклад, цукру та хліба. Заважають засвоєнню заліза та таніни, тому, коли їсте м’ясне, краще не пити при цьому чаю, кави, а також кока-колу. Навпаки, морська капуста, вишня, абрикоси, зелені овочі — все, що містить велику кількість міді, допомагатиме засвоєнню заліза в продуктах.