Чорні цятки на носі: причини появи та засоби їх усунення

«Чорні цятки» завдають маси неприємностей не тільки людям з пористою жирною шкірою. Вони можуть утворюватися на шкірі будь-якого типу, навіть на сухій та тонкій. На ній вони можуть здаватися малопомітними, особливо під шаром тонального крему та пудри. Однак при близькому контакті в очі особливо кидаються комедони на носі. Вони можуть зіпсувати враження від найкрасивішої, доглянутої шкіри.

Якщо ти – квітуча дівчина, яка страждає через «чорні цятки», дізнайся, як можна уникнути їх появи і впоратися з існуючими.

У більшості людей шкіра носа товстіша і пористіша, ніж на решті обличчя. Навіть ті, хто відрізняється тонкою, гладкою шкірою без помітної текстури, зазначають, що у певних випадках на носі у них з’являються комедони. Це пов’язано з посиленим виділенням шкірного сала в деяких ситуаціях і наявністю тонких, вузьких і звивистих пір на цій ділянці тіла.

Провокувати підвищену активність сальних залоз можуть такі причини:

  1. Спадковість;
  2. Гормональні розлади;
  3. Прийом препаратів із наявністю гормонів;
  4. Стресові ситуації;
  5. Порушення режиму харчування. Мова не про шоколад або жирні продукти. Стимулювати викид шкірного сала можуть такі продукти, як звичайний часник, якщо його в їжі буде багато, деякі прянощі, алкоголь;
  6. Недостатній догляд;
  7. Використання комедогенної косметики.

Оскільки Т-зона і область носа зокрема є найбільш пористою і багатою на сальні залози, вона виявляється «під ударом» насамперед і частіше страждає від «чорних цяток».

чорні цятки

Чорні цятки: як підібрати ефективний засіб

В першу чергу тобі необхідно вилікувати наявні хвороби та завершити гормональну терапію, налагодити правильне харчування та уникати стресу. Потім необхідно відмовитися від комедогенної косметики та засобів, що містять спирт. Перехід до ступінчастого очищення (гідрофільна олія, умивання з пінкою, кислотний тонік) допоможе повільно, але правильно наблизитися до ідеалу.

Особливо добре допомагає холодне гідрування – нанесення на проблемну ділянку товстого шару гелю алое під плівку. Після розм’якшення рогового шару сальні пробки буквально вискакують назовні, після чого їх можна легко видалити. Також чудово діє содовий скраб, яким потрібно дбайливо обробити область носа та інші уражені ділянки.

Підтримати отриманий ефект можуть домашні маски на основі продуктів, що містять молочну та різні фруктові кислоти.

Здавалося б, при сучасному достатку високоякісних косметичних продуктів знайти «свій» засіб від «чорних цяток» – найпростіше завдання. Але ти вже перепробувала кілька десятків засобів, які хвалять косметологи, твої подруги, засоби масової інформації та косметичні видання, а жодне з них так і не підійшло. То сушить, то дратує, то провокує жирність та висипання.

Коли ти вже починаєш думати, що не така, як усі, це виявляється правдою. Твоя шкіра індивідуальна, і те, що добре підійшло подрузі, сестрі і навіть мамі, може зовсім не «сподобатися» твоїй шкірі. Це означає, що підбирати засіб доведеться індивідуально, виходячи з особливостей та потреб шкіри.

чорні цятки

При виборі засобу догляду слід враховувати такі фактори:

  • Тип шкіри. Хоча комедони частіше «поселяються» на жирній та пористій шкірі, вони зустрічаються і у жінок з нормальною, а також тонкою і чутливою сухою шкірою. Те, що відмінно працює на жирній шкірі, завдасть серйозної шкоди сухій, зробить її роздратованою, ще більш висохлою, крихкою та запаленою. При цьому «чорні цятки» можуть залишитися на своїх місцях;
  • Схильність до алергії. Алергікам необхідно підбирати гіпоалергенні склади. Зокрема, такий ефективний засіб, як мед – сильний алерген;
  • У складі косметики не повинно бути компонентів, які провокують утворення комедонів. Вважається, що це можуть бути деякі олії, особливо тверді та мінеральні, віддушки, синтетично складові та тваринні жири. Якщо шкіра недостатньо глибоко та нерегулярно очищається, вони заповнюють пори та стають причиною формування «чорних цяток».
  • У складі не повинно бути спирту. Йдеться саме про алкоголь, тому що низка інших спиртів не має негативного впливу на шкіру і не стимулює виникнення комедонів. Етиловий спирт сушить шкіру, що призводить до «проштовхування» вмісту пори вглиб шкіри та утворення більшого вузла, повного шкірного сала та відмерлих клітин. Якщо в таке середовище потрапить бактерія, то виникне гнійний нарив.

Вибираючи відповідні препарати для боротьби з «чорними цятками», впершу чергу орієнтуйтеся на склад засобів, які вказуються на упаковці, або на рейтинги з перевірених джерел.

Більше цікавого шукайте на нашому каналі на Google news.

Що ще потрібно знати

Комедони – це незапальні дрібні вузлики білого або чорного кольору, що виступають над рівнем здорової шкіри, які виникають при закупорці волосяних фолікулів. Їх вміст: клітини шкіри – кератиноцити та шкірне сало – себум. Причина їх появи – надлишок шкірного сала та порушення відлущування клітин шкіри з формуванням пробки.

Акне найчастіше з’являються в період статевого дозрівання – з 12 до 16 років. У цей час у підлітків змінюється гормональний стан, який впливає на стан шкіри: вона стає жирною, що сприяє розвитку комедонів. Рідко вони формуються після 20 років. Цьому допомагає спадковість, неправильне харчування та догляд за шкірою, стреси.

Роботу сальних залоз регулюють гормони, тому вирішувати проблему слід разом із ендокринологом. Погіршити стан шкіри здатні порушення в роботі травного тракту та робота сальних залоз, які локалізуються в глибоких шарах шкіри, біля кореня волосся і продукують власний секрет – себум, або шкірне сало.

Читайте також: Процес схуднення: як його запустити, не помічаючи.