Як садити гарбуз та доглядати за ним у 2023 році

Солодкий гарбуз – унікальне джерело вітаміну К та Е, а також фолієвої кислоти. Урожайність культури безпосередньо залежить від термінів посадки, вибору сорту та догляду.

Особливості вирощування гарбуза у відкритому ґрунті

Гарбуз – унікальний плід, який ботаніки вважають ягодою, а садівники вирощують як овоч. Рослина вражає різноманітністю видів та сортів. Для отримання щедрого врожаю висаджуйте відповідний сорт, дотримуйтесь агротехнічних правил і вибирайте відповідний спосіб посадки гарбуза у ґрунт.

Секрети вирощування гарбуза

Як садити гарбуз на відкритих ґрунтах? Насіння гарбуза висаджують на розсаду або відразу у відкритий ґрунт. Кожен спосіб має свої переваги:

  • Розсадний спосіб прискорює плодоношення культури, дозволяє отримати врожай у регіонах з коротким теплим періодом;
  • Посів насінням у ґрунт спрощує процедуру посадки, економить час та захищає рослину від стресу при пересадці.

Більшість видів та сортів гарбуза відносяться до теплолюбних рослин. Тому висаджувати насіння в ґрунт краще після настання справжнього тепла. Коли висаджувати насіння гарбуза у ґрунт? Насіння швидко проростає у ґрунті, прогрітому до +13–14 °С, а нормальний розвиток проходить при температурі зовнішнього середовища +20–25 °С. Перші сходи можуть загинути при зниженні температури до -1 °С.

Від появи перших паростків до дозрівання плодів гарбуза знадобиться 115-130 днів. Якщо літо в регіоні надто коротке, краще сіяти насіння на розсаду у квітні, щоб у червні пересадити сіянці у ґрунт для подальшого вирощування. Для вирощування одного куща достатньо площі 1 м2. Але гарбуз садять у такому місці, щоб потужні стебла не заважали іншим рослинам.

Культура здатна підніматися на опори за допомогою вусиків, тому її стебла запускають на паркани або встановлюють тимчасові опори з 2-3 палиць заввишки до 1,5 м. Під плоди, що ростуть, роблять ще один настил. Таким чином, рослина не буде на заваді низькорослим рослинам.

Читайте наші новини тепер і на Google news.

 Який вид та сорт гарбуза вибрати для посадки

Усі види гарбуза (близько 20) мають однакову будову плодів із зовнішніми відмінностями. На городах і полях зустрічаються такі різновиди:

  • великоплідний — гарбуз з круглими овальними плодами, дуже товстою солодкою м’якоттю, покритий корою, що не одеревіє;
  • твердокорий (звичайний) – скоростиглий і холодостійкий гарбуз, має округлі або злегка витягнуті плоди, жовто-жовтогарячий забарвлення з малюнком і без, всередині жовто-оранжева солодка м’якоть і біле їстівне насіння;
  • мускатний – теплолюбний, має плоди подовженої форми з перехопленням і насіннєвою камерою в одній частині плода;
  • фіголистна (фіцефалія) – гарбуз з довгастими плодами, зеленим візерунком шкірки, білою м’якоттю і чорним насінням;
  • смердюча – посухостійкий гарбуз з листям і квітками, що видають неприємний запах, має маленькі кулясті плоди жовтого кольору, цінується за врожай насіння;
  • посудна (лагенарія) – декоративна рослина з плодами у формі пляшки, в їжу вживають молоді плоди, а старі твердіють і можуть бути використані як посуд.

На базі цих видів гарбуза селекціонери вивели десятки сортів та гібридів, які відрізняються:

  • товщиною кірки;
  • розміром плодів;
  • формою;
  • забарвленням кори та м’якоті;
  • товщиною м’якоті;
  • наявністю чи відсутністю оболонки у насіння;
  • смаковими якостями.

Загальні правила посадки та догляду за гарбузом

Перед посадкою гарбуза в грунт садівники вибирають спосіб висаджування, готують грядку і проводять комплекс агротехнічних заходів. Розберемося, як висаджувати та вирощувати культуру.

Посадку насіння гарбуза в ґрунт

Ділянку для вирощування гарбуза перекопайте на глибину 40 см. Попередньо внесіть на 1 м 2 відра перегною, 0,5 відра тирси, 1 склянку нітрофоски і 1 л деревної золи. Пролийте грядку гарячою водою.

Що покласти в лунку під час посадки гарбуза? Подрібніть будь-яку траву та кропиву, додайте перегній, деревну золу. Змішайте всі інгредієнти та засипайте по жмені в кожну лунку перед посадкою розсади чи насіння гарбуза.

Розсаду, вирощену в парнику або підвіконні, пересаджуйте в лунки перевалочним способом. Обов’язково поливайте рослини після пересадки у ґрунт.

гарбуз

Для посіву у відкриту грядку підготуйте гарбузове насіння таким чином:

  • відкалібруйте, видаляючи пошкоджене і з темним нальотом насіння;
  • опустіть у солону воду на 5 хвилин, щоб спливли “пустушки”;
  • прогрійте 2–3 години за температури 60 °С;
  • залийте на 30 хвилин легким розчином марганцівки для знезараження;
  • замочіть у водному настої золи на 12 годин, щоб паросток швидше проклюнувся.

Як садити за допомогою насінням?

Виконуйте посів насіння в ґрунт покроково:

  1. Зробіть лунки глибиною 5-10 см квадратно-гніздовим способом 80х80 см.
  2. Розкладіть насіння дзьобиком вниз по 3-5 шт. в одну лунку, витримуючи відстань між ними 3-5 см.
  3. У легкому грунті садіть насіння на глибину 8-10 см, у твердому – на 4-5 см.
  4. Присипте насіння пухкою землею, злегка утрамбуйте і накрийте плівкою до появи сходів. За теплої погоди перші сходи з’являться через 6-8 днів.
  5. Плівку відразу зніміть або проріжте отвори для паростків. Після появи всіх сходів видаліть зайві сіянці, залиште в лунці два найсильніші паростки.

Гарбуз посадили. Що далі?

Після висаджування розсади або проростання насіння в ґрунті забезпечте рослині правильний догляд.

Плануйте такі заходи щодо догляду:

  • Полив та розпушування. Поливайте гарбуз відразу після посадки, а надалі не рідше 2-3 рази на тиждень. Широке листя гарбуза випаровує багато вологи, тому починайте полив від 1 л на одну рослину і збільшуйте кількість води до 10 л. Коли плоди досягнуть стадії дозрівання, полив припиняйте. Розпушуйте ґрунт між кущами, поки листя не закриють грядку повністю.
  • Формування куща. Забирайте зайві бічні пагони на кущах гарбуза, залишаючи основне стебло і два бічні. Залишіть 3–4 зав’язі кожної гілки. Відрахуйте 5 листочків після останнього зав’язі і прищипніть стебла, щоб рослина направила всі поживні речовини на дозрівання плодів. Для зміцнення куща присипте довгі стебла вологим грунтом.
  • Підживлення. Підживлюйте рослину рідкими добривами. Якщо ґрунт удобрений до посадки гарбуза, полийте рослини 2-3 рази за весь сезон розчином пташиного посліду або коров’яку з додаванням 1 ст. л. мінерального добрива. На бідних ґрунтах застосовуйте такі ж підживлення, але вносите їх частіше – 1 раз на 2 тижні.

гарбуз

У профілактичних цілях обробляйте гарбуз настоєм лушпиння цибулі, деревної золи, мильним розчином. Поряд з гарбузом висаджуйте кріп та цибулю, які не подобаються слимакам та іншим жукам. З появою шкідників на рослинах знадобляться кардинальні заходи із застосуванням фунгіцидних та інсектицидних препаратів. Хімічні засоби застосовуйте до цвітіння, після цвітіння та за місяць до збирання врожаю.

Вирощування гарбуза приносить садівникам не лише користь, а й задоволення. Якщо правильно підібрати сорт культури та забезпечити якісний догляд, за сезон гарбуз зросте до таких розмірів, що кількох плодів вистачить для приготувань страв на всю зиму.

Вам буде цікаво: Хитрощі досвідчених дачників: готуємось до нового сезону.