Як цього тижня спостерігати за парадом 5 планет

Парад планет можна побачити сьогодні на нічному небі, події такого масштабу відбуваються раз на двадцять років. В Україні також можна спостерігати за цим явищем.

Про це повідомили на відомому астрономічному сайті Star Walk, передає “Це моя Україна“.

У невеликому секторі неба (менше 30 градусів) вишикуються Меркурій, Юпітер, Венера та Уран, тому вийде малий парад планет. Марс і Місяць розташуються на відстані — таким чином усі об’єкти потраплять у сектор неба під кутом близько 50 градусів.

Щоб стати свідком космічного явища, важливою умовою є відсутність смогу і ясне небо, з техніки підійде аматорський телескоп або просто бінокль. Для спостережень необхідно знайти місце на височини з видом на західну частину небосхилу. Це чудовий момент, щоб роздивитися Меркурій, адже зазвичай його дуже погано видно, а зараз він буде помітний через яскравість Юпітера.

Скільки триватиме парад планет?

Парад планет триватиме ще кілька днів. Завдяки йому можна наочно побачити, що собою являє Сонячна система.

Тим часом колишній астронавт «Аполлона» Базз Олдрін написав у Twitter про парад планет та сказав, що «завжди шукає чудові можливості споглядання за зірками».

«Вівторок має бути чудовою ніччю, щоб взяти бінокль і поглянути на досить рідкісний парад з п’яти планет Меркурія, Юпітера, Венери, Урана та Марса», — написав Олдрін у Twitter у понеділок.

«Сподіваюся, що небо залишиться ясним!» – додав він.